Home TOP NEWS Λευκαρίτης: «Λογικό αυτό που λέει η ΟΜΟΝΟΙΑ»

Λευκαρίτης: «Λογικό αυτό που λέει η ΟΜΟΝΟΙΑ»


Ο επίτιμος πρόεδρος της ΚΟΠ και πρώην αντιπρόεδρος της UEFA, Μάριος Λευκαρίτης μίλησε στον Super Sport FM 104.0.

Για το αν με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, αλλάζει το σκεπτικό του για επανέναρξη:«Δεν έχει αλλάξει κάτι από την προηγούμενη μου τοποθέτηση. Αυτό που έχει αλλάξει, είναι η σοβαρότατη βελτίωση της κατάσταση στην Κύπρο και γενικότερα στην Ευρώπη, όπως το λένε και οι αριθμοί. Εμείς δεν είμαστε ειδικοί, ακούμε με αγωνία και ενδιαφέρον για το πώς προχωρούμε. Μακάρι να βρεθούν τρόποι για να επανέλθουμε πίσω στο πρωτάθλημα, διότι ποδόσφαιρο μπορεί να παιχτεί. Οργανωμένα, σε ένα πρωτάθλημα, με όλους τους συντελεστές πλην των φιλάθλων», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε:

«Εξακολουθώ να το λέω. Θέλω να δω ποδόσφαιρο. Θέλω να δω το πρωτάθλημα της Κύπρου. Τα «θέλω» όμως από την «πράξη», έχουν μεγάλη απόσταση. Εδώ είναι το πρόβλημα. Είναι διαφορετικά τα δεδομένα, δεν είναι όπως την τουρκική εισβολή, όταν και ήμουν παράγοντας ομάδας. Είναι άλλα τα δεδομένα».

Για την αναβολή της απόφασης: «Αρχικά να πω ότι είδα στιγμιότυπα σε ένα αγώνα στην Κορέα. Δεν έμεινα ευχαριστημένος με αυτά που είδα. Η κουβέντα που γίνεται όμως, είναι να επανεκκινήσουμε σωστά. Κατά την άποψή μου, σωστά δεν πάρθηκε απόφαση την Παρασκευή. Δεν έπρεπε να πάρουν οριστική απόφαση. Το τι μπορεί να αλλάξει τώρα μέχρι την Παρασκευή δεν ξέρω. Αυτό που θα γίνει, είναι διευκρίνιση και αποδοχή των κανόνων που διέπουν ένα ποδοσφαιρικό αγώνα. Θα έχει αποδυτήρια; Θα κάθονται δίπλα δίπλα οι παγκίτες; Οι διαιτητές θα χρησιμοποιούν αποδυτήρια; Λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης πρέπει να είναι λυμένα αυτό τα θέματα. Καλό θα ήταν να δούμε ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα για να δούμε τι είδους πρωτόκολλο χρησιμοποιούν και χαίρομαι, από ότι ακούω, ότι έχουμε το πρωτόκολλο της διεξαγωγής της Γερμανίας. Είναι ένα πολύ καλός δείκτης για να μας διαφωτίσει και εμάς».

Για την απόφαση που θα λάμβαναν την Παρασκευή: «Αν θα λάμβαναν μία απόφαση την Παρασκευή, τότε είμαι βέβαιος ότι αυτή θα ήταν να η οριστική διακοπή. Είναι πολύ δύσκολη όμως αυτή η απόφαση. Υπάρχει περιθώριο μέχρι τις 25 του μήνα, όμως οι ομάδες πρέπει να προετοιμαστούν. Δεν γίνεται να μην το κάνουν, μετά από τρεις μήνες αποχής».

Για το πώς θα συνεχιστούν τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα: «Όταν καταφέρει η ΟΥΕΦΑ και μαζέψει τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής στην Ελβετία, όπως έγινε και την Παρασκευή τότε βλέπω φως για επανέναρξη και των Ευρωπαϊκών αγώνων. Μπορεί, ορισμένοι, να έχουν ετοιμάσει τέτοιους είδους διαδικασίες και πρωτόκολλα για να διεξαχθούν αγώνες. Νομίζω όμως ότι το ποδόσφαιρο, όταν έχουμε επανέναρξη, όποτε γίνει αυτή, θα είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με αυτό που βλέπουμε, και εννοώ ποιοτικά. Θα αλλάξει το ποδόσφαιρο, δεν θα είναι το ίδιο. Με αυτό που λέω, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αρχίσουμε, αν μπορούμε, πρέπει να ξεκινήσουμε».

Για την εισήγηση για 14 ομάδες: «Θεωρώ ότι είναι λάθος, πρέπει να δούμε προοδευτικά τα πράγματα, πως θα προχωρήσει το πρωτάθλημα. Το θέμα των 14 ομάδων, δεν νομίζω να κάνει καλό στο πρωτάθλημα. Θα υπάρχουν σωματεία που δεν μπορούν να επιβιώσουν. Περιμένουμε τα πρωτόκολλα που θα προταθούν. Όπως υπάρχουν ερωτήσεις, θα φύγει αυτή η πανδημία παντελώς; Θα μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα; Θα είναι δύσκολο για τις μικρότερες ομάδες. Αν θα ξεκινήσουμε να κάνουμε τεστ για τον καθένα, ακόμα και η πιο μικρή ομάδα θα έχει πρόβλημα».

Για το καταστατικό, αν είναι νόμιμο να μοιραστεί στην μέση η βαθμολογία και να παίξουν οι πρώτοι έξι: «Είναι μία έκτακτη και πρωτοφανής κατάσταση αυτή που ζούμε. Νομίζω, η προκήρυξη λέει αυτά που λέει. Πουθενά δεν λέει ότι θα διακοπεί το πρωτάθλημα για τρεις μήνες. Αυτές οι καταστάσεις είναι για να έχουν δουλειά οι νομικοί. Πλέον τίθεται θέμα ερμηνείας. Το οργανωμένο ποδόσφαιρο, είναι να παίζουν αυτοί που παίζουν με κανόνες και ελεύθερα, να μπορεί να παίξει ο παίκτης ελεύθερα. Να υπάρχουν επαφές».

Για το τι εισηγείται εφόσον δεν υπάρξει επανέναρξη: «Να μας εκπροσωπήσουν στην Ευρώπη οι πρώτες τέσσερις ομάδες που είχαμε στην βαθμολογία την ημέρα της διακοπής. Δεν υποχρεωτικό να αναδειχτεί πρωταθλητής όπως έκανε η Γαλλία. Στην Ολλανδία, δεν ανέδειξαν πρωταθλητή. Απλούστατα συμμετέχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ οι δύο πρώτες ομάδες».

Για το ενδεχόμενο κρούσματος, μετά την επανέναρξη τι θα συμβεί: «Είναι αυτό που λέει η Ομόνοια και είναι λογικό. Αφήνω το θέμα των ξένων διαιτητών. Μπαίνω όμως σε αυτό το σημείο. Και για τον α’ ή β’ λόγο, υπάρξει κρούσμα, υποχρεωτικά πρέπει να ξανά σταματήσει το πρωτάθλημα. Το πρωτόκολλο της Γερμανίας δεν αναφέρει κάτι τέτοιο. Σε περίπτωση που φτάσουμε σε αυτό το σημείο, τι γίνεται; Δεν ξέρω, τι να πω; Πρέπει αυτά να τα λύσουν στην ΚΟΠ. Αυτοί που θα πάρουν τις αποφάσεις πρέπει να το εξετάσουν και αυτό το ενδεχόμενο. Θα δούμε άλλες ομάδες με την επανέναρξη, οπότε να μην το υποτιμούμε αυτό το πράγμα. Μπορεί ο έκτος να βρεθεί στο τέλος πρώτος».