Home TOP NEWS Όλα όσα ισχύουν για το καλεντάρι των ομάδων μας στην Ευρώπη

Όλα όσα ισχύουν για το καλεντάρι των ομάδων μας στην Ευρώπη


Η Κύπρος κρατά γερά την 15η προνομιούχα θέση στο UEFA Ranking την φετινή χρονιά. Υπενθυμίζουμε ότι αν διατηρηθεί στην συγκεκριμένη θέση η χώρα μας, τη σεζόν 2022-23 θα εκπροσωπηθεί με πέντε ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Δύο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, μια στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ και δύο στα προκριματικά του Europa Conference League.

Για την επόμενη σεζόν 2021-22 με την οποία θα ασχοληθούμε αναλυτικά πιο κάτω, δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά τον αριθμό των ομάδων που θα μας εκπροσωπήσουν στην Ευρώπη. Θα είναι και πάλι 4 όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό που διαφοροποιείται, είναι ότι θα μπει στη ζωή μας το Europa Conference League. Η νέα διοργάνωση που σύμφωνα με την UEFA δεν γίνεται για να ανοίξει και άλλο η ψαλίδα, αλλά το αντίθετο. Θέλει να δώσει την ευκαιρία -και χρήματα- σε ομάδες και χώρες που είχαν λιγότερες πιθανότητες να βρεθούν στη φάση των ομίλων στις υφιστάμενες διοργανώσεις. Άρα τα οικονομικά δεδομένα αναμένεται να είναι κοντά σε εκείνα του Γιουρόπα Λιγκ.

Ως 16οι στη βαθμολογία της UEFA (στο Access List 2021/22) ο πρωταθλητής μας πηγαίνει στον 2ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, ο δεύτερος, ο τρίτος και ο Κυπελλούχος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League. Δεν θα έχουμε δηλαδή ομάδα στο Γιουρόπα Λιγκ, τουλάχιστον στο ξεκίνημα της χρονιάς. Υπάρχει φυσικά το ενδεχόμενο στην πορεία, η πρωταθλήτρια μας να βρεθεί στο Γιουρόπα Λιγκ ανάλογα με την πορεία που θα έχει στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Υπενθυμίζουμε ότι εάν ο Κυπελλούχος έχει εξασφαλισμένη θέση στην Ευρώπη μέσω του πρωταθλήματος, τότε το εισιτήριο πάει στην ομάδα που έχει τερματίσει ψηλότερα στην βαθμολογία. Η 4η θέση στο πρωτάθλημα δεν δίνει σίγουρα ευρωπαϊκό εισιτήριο αλλά είναι ένα πιθανό σενάριο.

Πάμε να μιλήσουμε τώρα και με ημερομηνίες, διότι η ΟΥΕΦΑ ήδη έχει ετοιμάσει το καλεντάρι για τη νέα σεζόν με τους διπλούς αγώνες να επανέρχονται στα προκριματικά. Από νωρίς μέσα στον Ιούλιο θα αρχίσει η προσπάθεια των ομάδων μας σε αντίθεση με πέρσι που λόγω του κορωνοϊού τους πρώτες αγώνες τους έδωσαν τον Αύγουστο.

Πρώτο παιχνίδι για την πρωταθλήτρια μας στις 20/21 Ιουλίου για τον β΄ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και πρώτο ματς στις 22 Ιουλίου για τις 3 ομάδες που θα μας εκπροσωπήσουν στο Europa Conference League:

Το καλεντάρι όσον αφορά τα προκριματικά στις δύο διοργανώσεις που μας αφορούν άμεσα το ερχόμενο καλοκαίρι:

Προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ

-Πρώτος προκριματικός 6/7 και 13/14 Ιουλίου

-Δεύτερος προκριματικός 20/21 και 27/28 Ιουλίου

-Τρίτος προκριματικός 3/4 και 10 Αυγούστου

-Πλέι οφ 17/18 και 24/25 Αυγούστου

Προκριματικά Europa Conference League:

-Πρώτος προκριματικός: 8 και 15 Ιουλίου

-Δεύτερος προκριματικός: 22 και 29 Ιουλίου

-Τρίτος προκριματικός: 5 και 12 Αυγούστου

-Πλέι οφ: 19 και 26 Αυγούστου

Το σύστημα διεξαγωγής του Europa Conference League

Σε ό,τι έχει να κάνει με το format, αξίζει να σημειωθεί πως και οι τρεις διοργανώσεις της UEFA θα έχουν η καθεμία, πλέον, 32 ομάδες, και το σύστημα θα είναι και στις τρεις το ίδιο:

Οκτώ γκρουπ των τεσσάρων ομάδων και μετά νοκ άουτ παιχνίδια. Καμία ομάδα στη νέα διοργάνωση δεν περνάει απευθείας στη φάση των ομίλων. Οι 32 ομάδες προκύπτουν ως εξής:

– 17 ομάδες από το βασικό μονοπάτι του Europa Conference League

– 5 θα προκύψουν από ομάδες που αποκλείστηκαν στα προκριματικά του Champions League και του Europa League

– 10 ομάδες που αποκλείστηκαν στα πλέι οφ του Europa League

-Η καινοτομία, ας το πούμε έτσι, είναι πως μόνο οι νικητές των οκτώ ομίλων παίρνουν την πρόκριση για τους «16» απευθείας, καθώς οι οκτώ δεύτεροι θα παίξουν με τους οκτώ τρίτους που θα έρθουν από τους ομίλους του Europa League -σε νοκ άουτ αγώνες- για τα άλλα οκτώ «εισιτήρια».

**Μία εκκρεμότητα υπάρχει ακόμη: Να μάθουμε τα μπόνους πρόκρισης στους ομίλους, κατάκτησης βαθμών, μάρκετ πουλ κτλ.

Υπενθύμιση για Τσάμπιονς Λιγκ

Στη φάση των ομίλων συμμετέχουν απευθείας 26 ομάδες. Είναι οι νικήτριες σε Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ, τέσσερις από την Ισπανία, την Αγγλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, δύο από τις Γαλλία, Πορτογαλία και μία από Ρωσία, Βέλγιο, Ουκρανία, Ολλανδία. Μόνο 6 εισιτήρια δίνουν τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.
Οι ομάδες που θα αποκλειστούν στον β΄ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, συνεχίζουν στον γ΄ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ. Οι ομάδες που θα αποκλειστούν στον γ΄ προκριματικό της διοργάνωσης, συνεχίζουν στα πλέι-οφ του Γιουρόπα και αυτές που θα αποκλειστούν στα πλέι-οφ του Τσάμπιονς Λιγκ έχουν εξασφαλισμένη τη θέση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

**Κατά πάσα πιθανότητα η κλήρωση για τον β΄ προκριματικό γύρο σε Τσάμπιονς Λιγκ και Europa Conference League θα γίνει στις 12 Ιουλίου.

Πηγή:protathlima.cyprustimes.com