Home TOP NEWS Άνοιξε ο δρόμος για το δικό της γήπεδο

Άνοιξε ο δρόμος για το δικό της γήπεδο


«Πρόθεση για απόκτηση ή και ανέγερση ιδιόκτητου γηπέδου». Αυτή η διάταξη περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο Ομόνοια μετά το πέρας της Έκτακτης και Καταστατικής Γενικής Συνέλευσης που έγινε την περασμένη Τετάρτη και ενέκρινε την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομόνοιας για την τροποποίηση της υφιστάμενης συμφωνίας που θα αφορά τη διαχείριση του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Όπως λοιπόν αναφέρεται στην ανακοίνωση, η συμφωνία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων «την πρόθεση για απόκτηση ή και ανέγερση ιδιόκτητου γηπέδου». Άρα, είναι ξανά στο προσκήνιο το θέμα του ιδιόκτητου γηπέδου για την Ομόνοια. Ένα θέμα που ήλθε στο προσκήνιο μετά την πρώτη συμφωνία ανάμεσα σε σωματείο και εταιρεία. Μια συμφωνία που δεν ίσχυσε στη συνέχεια ύστερα από σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία στις 13 Ιουνίου 2023.

Θυμίζουμε ότι όταν ο Σταύρος Παπασταύρου υπέβαλλε την παραίτηση του από πρόεδρος της εταιρείας, αναφερόμενος στο θέμα του γηπέδου μετά από σχετική ερώτηση, είπε τα εξής για το γηπεδικό: «Σίγουρα ναυαγεί και το γήπεδο. Δεν μπορώ να κτίσω γήπεδο στην Ομόνοια από την στιγμή που δεν θα είμαι ενεργά αναμειγμένος στο management της Εταιρείας. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως αν είχαμε συμφωνία σε 5 χρόνια μπορεί και πιο νωρίς η Ομόνοια θα είχε δικό της γήπεδο».

Αγοράστηκε η γη

Είχατε τα πάντα έτοιμα για το επόμενο βήμα δηλαδή; «Ναι».

Είχατε προχωρήσει στην αγορά γης για το γήπεδο… «Έχουμε τα συμβόλαια ναι. Αν θέλει το σωματείο να προχωρήσει με αυτή την αγορά φυσικά μπορούμε να το κάνουμε. Η συμφωνία είναι έτοιμη να τη δώσουμε στο σωματείο άμα θέλει. Να αναλάβει το συμβόλαιο όχι για να το αγοράσει».

Έτοιμο σε 5 χρόνια

Με βάση αυτά (λεχθέντα στις 15.6.23) ο Σταύρος Παπασταύρου έχει αγοράσει γη για να κτιστεί το γήπεδο το οποίο εκτιμά ότι θα είναι έτοιμο μέσα σε πέντε χρόνια από τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ εταιρείας και σωματείου.

Αυτή η συμφωνία τώρα υπάρχει από τις 12 του τρέχοντα μήνα που η Έκτακτη Γενική συνέλευση της Ομόνοιας ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομόνοιας για την τροποποίηση της υφιστάμενης συμφωνίας που θα αφορά τη διαχείριση του ποδοσφαιρικού τμήματος. Συγκεκριμένα υπέρ της εισήγησης ψήφισαν 325 μέλη, 36 ψήφισαν κατά, ενώ υπήρξαν 6 λευκά και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.

Άρα με βάση τα γεγονότα ο δρόμος για την υλοποίηση του οράματος του κάθε Ομονοιάτη έχει ανοίξει. Το γήπεδο αποτελεί και όραμα για το Σταύρο Παπασταύρου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η έκταση γης που έχει εξευρεθεί είναι κοντά στη Λευκωσία.

Γύρω στα 30 εκατομμύρια, κατηγορίας 4

Το έργο της ανέγερσης του γηπέδου που υπολογίζεται ότι θα είναι χωρητικότητας 15000 θέσεων αναμένεται να κοστίσει γύρω στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Θα περιλαμβάνει, χορτοτάπητα, κερκίδες, στέγαστρο, αποδυτήρια, γυμναστήριο. Θα είναι ένα γήπεδο κατηγορίας 4.

Το γήπεδο που ανήκει στη συγκεκριμένη κατηγορία φιλοξενεί αγώνες πλέι-οφ των προκριματικών του ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ ή κάποιο παιχνίδι της κύριας διοργάνωσης. Η κατηγορία 4 είναι επίσης απαραίτητη για την φιλοξενία οποιουδήποτε παιχνιδιού της κύριας φάσης του ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ ή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Η Ομόνοια στη μεγάλη προσπάθεια ανέγερσης του ιδιόκτητου γηπέδου θα τύχει οικονομικής στήριξης από τον ΚΟΑ. Δεν υπάρχει καθορισμένο ποσό που δίνεται από τον Οργανισμό σε τέτοιες περιπτώσεις. Όμως καλύπτεται ο φωτισμός, ο χορτοτάπητας, οι καρέκλες και ένα ποσό ανά θέση. Με βάση τους υπολογισμούς μας  οι πρα΄σινοι θα δικαιούνται  κρατική χορηγία  για το γήπεδο τους ένα ποσό  κοντά   στα 11 εκατομύρια.

Και άλλες υποδομές

Το πλάνο προνοεί μια μεγάλη έκταση γης η οποία δεν θα εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες του γηπέδου αλλά την ανέγερση και άλλων υποδομών (καταστημάτων, γραφείων κλπ) που θα επιφέρουν μακροπρόθεσμα κέρδη.

Ο κόσμος της ομάδας εύχεται σύντομα να ξεκινήσουν οι κινήσεις έτσι ώστε το έργο να αρχίσει να λαμβάνει σάρκα και οστά.

Και σε κάποιο χρονικό σημείο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια να απολαμβάνουν το νέο γήπεδο της Ομόνοιας.

Πέτρος Παπαγιώργης – 24sports.com.cy

*Δημοσιεύτηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 16.7.23