Home Uncategorized “Έκλεισε” το μνημόνιο

“Έκλεισε” το μνημόνιο

http://www.astra.com.cy/images/stefanos-stefanou-kupros.jpg


Σε καταρχήν συμφωνία για το μνημόνιο φέρεται να κατέληξαν χθες βράδυ Τρόικα και Κύπρος.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες γύρω στις 8 χθες βράδυ υπήρξε θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις με την τελική οριστικοποίηση του ποσού της δανειακής σύμβασης να αναμένεται μετά και την ολοκλήρωση της έκθεσης της εταιρεία Pimco με το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης που χρειάζονται οι τράπεζες.

Μιλώντας στον Άστρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη και θα πρέπει να αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από Βρυξέλλες.

Πρόσθεσε ότι αν και εφόσον ανακοινωθεί επίσημα η συμφωνία θα υπάρξει ακόμη πολύς δρόμος σημειώνοντας ωστόσο ότι όσον αφορά την εσωτερική αγορά θα υπάρξουν περισσότερες δυνατότητες για βραχυπρόθεσμο δανεισμό.

Ο Στέφανος Στεφάνου επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης δίνοντας τις τελικές της προτάσεις προς την Τρόικα στα ζητήματα που παρέμειναν ανοιχτά ήταν να διατηρηθούν εν ζωή θεσμικές κατακτήσεις των εργαζομένων και παράλληλα να υπάρχει προοπτική ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας.

Στο μεταξύ από τις 9.30 βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλας Χαραλάμπους με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις οποίες θα ενημερώσει για τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα όσον αφορά τα εργασιακά θέματα.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση η κυβέρνηση κατάφερε να γίνουν αποδεκτές οι εισηγήσεις της για τα ακανθώδη ζητήματα όπου σημειώνονταν αποκλείσεις.

Για το φυσικό αέριο έχει ήδη αποσταλεί νομικό έγγραφο για να ενσωματωθεί στο μνημόνιο, μέσα από το οποίο κατοχυρώνεται το μοντέλο που η Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκει για τη διαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πόρων του τόπου.

Το έγγραφο αυτό διασφαλίζει το τριμερές του Ταμείου Υδρογονανθράκων, βάσει του οποίου ένα μέρος των εσόδων θα καταλήγει στον κρατικό προϋπολογισμό και κατ’ επέκταση για την αποπληρωμή του όποιου χρέους, ένα μέρος θα αποτελεί κληρονομιά για τις μελλοντικές γενιές και το τρίτο και μεγαλύτερο μέρος θα αξιοποιηθεί για την οικοδόμηση των στρατηγικών υποδομών που θα αποδώσουν εσαεί στην Κυπριακή Δημοκρατία τον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου του τόπου.

Για την ΑΤΑ, τέθηκε από κυπριακής πλευράς και φαίνεται να έγινε αποδεκτή η εισαγωγή του όρου της ανάπτυξης ως αντιστάθμισμα για τη μη απόδοση του τιμάριθμου σε περιόδους ύφεσης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, μέσα από τη διαπραγμάτευση, σώθηκε ο 13ος μισθός, το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ο Συνεργατισμός.

Αποφεύχθηκε επίσης η ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών και κυρίως της Σύτα αν και θα υπάρχει στο μνημόνιο υποσημείωση, με την οποία θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή της, εάν και εφόσον το δημόσιο χρέος δεν θα είναι βιώσιμο, σενάριο που και οι δύο πλευρές το θεωρούν πολύ απομακρυσμένο .

πηγή: Astra