Home Uncategorized Τι έγινε στο χτεσινό debate

Τι έγινε στο χτεσινό debate

http://www.astra.com.cy/images/debate_2013_3.jpg


Εσωτερική διακυβέρνηση και οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο του τελευταίου ντιμπέϊτ των τριών επικρατέστερων υποψηφίων, Νίκου Αναστασιάδη, Σταύρου Μαλά και Γιώργου Λιλλήκα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στις κατηγορίες για περίεργες οικονομικές συναλλαγές, δήλωσε ότι αν αυτή την εβδομάδα εκδοθεί πόρισμα το οποίο θα βρίσκει ότι παρανόμησε, τότε την Κυριακή δεν θα είναι υποψήφιος.

Πρόσθεσε ότι αναμένει το πόρισμα της ΜΟΚΑΣ που είναι υπό την εποπτεία του Γενικού Εισαγγελέα, δεν έχει να ανησυχήσει για τίποτε και δεν έχει να κρύψει το παραμικρό.
Σημείωσε επίσης ότι αν εκλεγεί θα ζητήσει να εξεταστούν οι όροι που δόθηκαν στην PIMCO και η όλη διαχείριση των τελευταίων μηνών προκειμένου να επιμεριστούν ευθύνες πέραν εκείνων που φέρουν οι τράπεζες.

Ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι δεν έχει νεοφιλελεύθερες ιδέες και ότι ποτέ δεν τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων αλλά υπέρ των μετοχοποιήσεων.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Μαλάς απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ να τον στηρίξουν στον 2ο γύρο των εκλογών και δεσμεύτηκε για κυβέρνηση εθνικού συνασπισμού.

Αναφερόμενος στην οικονομία είπε πως εάν δεν αποδοθούν ευθύνες στους τραπεζίτες, τότε «θα μας τρέχει ο λαός με τις πέτρες».

Τόνισε ότι οι αναφορές του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ ότι η Κύπρος είναι καμένη γη ζημιώνουν τον τόπο, και διερωτήθηκε πως ο κύριος Αναστασιάδης θα πείσει του ξένους να επενδύσουν στην Κύπρο την στιγμή που είναι καμένη.

Όπως εξήγησε ο κύριος Μαλάς αυτοί που διεκδικούν την ψήφο του λαού πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν μηνύματα ελπίδας.Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι καμένη γη είχαμε το 74, και τότε ο λαός μπόρεσε και ξαναστάθηκε στα πόδια του.

Ο κύριος Μαλάς δεσμεύτηκε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος θα διατηρήσει την κοινωνική συνοχή η οποία είναι απαραίτητη για να υπάρξει ανάπτυξη και προειδοποίησε πως εάν η Κύπρος δεν έχει μια διεκδικητική Κυβέρνηση θα οδηγηθούμε σε άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση με κοινωνική αποσύνθεση.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι πρέπει να διερευνηθούν τα δημοσιεύματα που αφορούν τους κυρίους Αναστασιάδη και Λιλλήκα και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Ο Σταύρος Μαλάς δεσμεύτηκε να υλοποιήσει το ΓΕΣΥ με πολύ χαμηλότερο προϋπολογισμό, και ανέφερε ότι επί Υπουργίας του υπήρξε δραστική μείωση στις τιμές πολλών φαρμάκων και αναβάθμιση των νοσοκομείων.

Τέλος ο κύριος Μαλάς ανακοίνωσε ότι θα διορίσει τον Γιώργο Βασιλείου ως επικεφαλής της ομάδας που θα διαπραγματεύεται με την τρόικα.

Την θέση του για αποδέσμευση της Κύπρου από το μνημόνιο εντός του 2013 με άμεση αξιοποίηση του φυσικού αερίου , επανέλαβε ο Γιώργος Λιλλήκας.

Οι δυνατότητες υπάρχουν , είπε, και εναπόκειται σε εμάς να τις αξιοποιήσουμε, επαναλαμβάνοντας την διαφωνία του στην μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας.

Ο κύριος Λιλλήκας αναφέρθηκε στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων, δημιουργία καζίνο, ανέγερση του τερματικού , εισαγωγή στρατηγικών επενδυτών στους ημικρατικούς οργανισμούς και στην εξασφάλιση δανείων από φίλες χώρες.

Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες για συμβόλαια που εξασφάλισε η εταιρεία της συζύγου του όταν ήταν Υπουργός, ο κύριος έκανε λόγο για εκτόξευση λάσπης προσθέτοντας ότι η εφημερίδα Πολίτης επινοεί σκάνδαλα κάθε φορά που ο ίδιος κατέρχεται σε εκλογές.

Σημείωσε ότι χθες η εφημερίδα απολογήθηκε στην ηλεκτρονική της έκδοση, αλλά ο ίδιος δεν θα αρκεστεί στις απολογίες και θα ζητήσει αποζημιώσεις από το δικαστήριο.

Σε παρατήρηση ότι μιλά με απαξιωτικό τρόπο για το ΔΗΚΟ ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η ηγεσία του ΔΗΚΟ παραγνώρισε τη βάση του κόμματος για ανταλλάγματα.

ASTRA