Home Uncategorized Λίστα τύπου Λαγκάρντ ζητά η Τρόικα

Λίστα τύπου Λαγκάρντ ζητά η Τρόικα

forofigas_557523377


Νέα αξίωση για τον καταρτισμό λίστας φοροφυγάδων έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό μνημόνιο η Τρόικα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΣΤΡΑ στις Βρυξέλλες, η αξίωση αυτή τίθεται μάλιστα ως προϋπόθεση προκειμένου να ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι στις συζητήσεις για τον καθορισμό των όρων εντολής του ιδιωτικού Οίκου που θα κάνει την έρευνα για το ξέπλυμα χρήματος προστέθηκε η αξίωση όπως καταρτιστεί λίστα τύπου Λαγκάρντ, η οποία να περιλαμβάνει ονόματα και διαδρομές φοροδιαφευγόντων χρημάτων από άλλα κράτη-μέλη, τα οποία κατέληξαν στις κυπριακές τράπεζες.

Η Τρόικα μάλιστα διαμηνύει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για το θέμα αυτό, τότε δεν θα συγκληθεί έκτακτο Γιούρογκρουπ το βράδυ της Παρασκευής για τη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων.

Στις Βρυξέλλες προγραμματίζεται, την Πέμπτη μετά την έναρξη της συνόδου κορυφής να συγκληθεί επιπλέον σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης, με πρώτο θέμα στην ατζέντα το κυπριακό μνημόνιο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αν υπάρχουν εξελίξεις επί του εδάφους, είναι δυνατό να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος του Γιούρογκρουπ το βράδυ της Παρασκευής μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής.

Η λήξη γραμματίου του δημοσίου ύψους 1,4 δις ευρώ στις αρχές Ιουνίου κρίνεται στις Βρυξέλλες ότι θέτει την Κύπρο ενώπιον του κινδύνου χρεοκοπίας, με αποτέλεσμα να καθορίζουν ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις αρχές Απριλίου, προκειμένου να υπάρξει χρόνος εκταμίευσης του δανείου.