Home Uncategorized Ένοχος για ανθρωποκτονία ο Παπακώστας. Αθώοι Κυπριανού και Αργυρού

Ένοχος για ανθρωποκτονία ο Παπακώστας. Αθώοι Κυπριανού και Αργυρού


Ένοχος για ανθρωποκτονία και αμέλεια ο τέως υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας.

Αθώοι ο τέως υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο τέως υπαρχηγός Σάββας Αργυρού.

Ένοχοι για αμέλεια οι επικεφαλής πυροσβεστικής και ΕΜΑΚ Ανδρέας Νικολάου, Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Ανδρέας Λοϊζίδης, αλλά αθώοι στην κατηγορία για ανθρωποκτονία.

Ανακοινώθηκε μόλις τώρα η ετυμηγορία του κακουργιοδικείου. Θα οριστεί ημερομηνία για την ανακοίνωση της ποινής.

Διαμαρτύρονται οι συγγενείς των θυμάτων για την αθώωση των περισσότερων από τους κατηγορούμενους.

Κατηγορούν τη γενική εισαγγελία για αδυναμία να στοιχειοθετήσει την υπόθεση και ότι άφησε εκτός του βασικό πρωταγωνιστή της τραγωδίας συνταγματάρχη Γιώργο Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η απόφαση αναφέρει ότι οι Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας παρέβλεψαν τον ορατό κίνδυνο του φορτίου με τα πυρομαχικά και προσπάθησαν να τον υποβαθμίσουν.

Σημειώνει ότι ο κύριος Παπακώστας είχε αντίληψη για μια «πραγματική πιθανότητα του κινδύνου θανάτου».

Παράλληλα όμως το Κακουργιοδικείο κρίνει ύποπτη και μολυσμένη τη μαρτυρία του συνταγματάρχη Γιώργου Γεωργιάδη, τον οποίο η εισαγγελία είχε μετατρέψει από κατηγορούμενο σε μάρτυρα.

Το δικαστήριο κρίνει ότι η κατάθεση Γεωργιάδη είχε ελατήριο τη μετάθεση των ευθυνών στους κατηγορούμενους και ότι το φορτίο με τα πυρομαχικά είχε αφεθεί στη τύχη του.

Σύμφωνα με την απόφαση στερείται επίσης σοβαρότητας ο ισχυρισμός ότι ο Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Χαράλαμπος Χαραλάμπους και ο Διοικητής της ΕΜΑΚ Αντρέας Λοϊζίδης δεν ήξεραν ότι η πυρίτιδα είναι εκρηκτικό υλικό.

Προστίθεται ότι και οι δύο είχαν ίδιαν αντίληψη για τους κινδύνους έκρηξης των εμπορευματοκιβωτίων, ενώ ο Λοϊζίδης είχε αντιληφθεί τους κινδύνους και τους εξωτερίκευσε.

Για τον διευθυντή της πυροσβεστικής Ανδρέα Νικολάου, το δικαστήριο αναφέρει ότι ενημερώθηκε για το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο από το Χαράλαμπο Χαραλάμπους και είχε όλα τα στοιχεία για να αντιληφθεί ότι υπήρχε κίνδυνος ζωής εντός της βάσης.

Οι Νικολάου, Χαραλάμπους και Λοϊζίδης, προσθέτει, είχαν «αντίληψη του θανάτου» εντός της βάσης.

Η απόφαση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι Χαραλάμπους και Λοϊζίδης γνώριζαν από τις 5.23 το πρωί της 11ης Ιουλίου ότι έκαιγαν όλα τα εμπορευματοκιβώτια και γίνονταν εκρήξεις.

Το δικαστήριο υποδεικνύει ότι οι Χαραλάμπους και Λοϊζίδης όφειλαν να ενεργήσουν για ενημέρωση των υφισταμένων τους και ειδικά της ΕΜΑΚ.

Η ανάγνωση των γεγονότων της υπόθεσης ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνει καμία αναφορά στον κατηγορούμενο τέως Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς Σάββα Αργυρού.

Πρ.Προδρόμου: Η απόδοση δικαιοσύνης είναι πιεστικό αίτημα της κοινωνίας

Η απόδοση δικαιοσύνης είναι πιεστικό αίτημα της κοινωνίας, δήλωσε ο Πρόδρομος Προδρόμου σχολιάζοντας την σημερινή απόφαση για το Μαρί.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής του ΔΗΣΥ εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι αυτή την φορά θα αποδοθεί δικαιοσύνη, αφού αυτό είναι που ζητά ο λαός.

Ο κύριος Προδρόμου απέρριψε ότι έχει στηθεί λαϊκό δικαστήριο, με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν.

Λουκαΐδης: Στελέχη του ΔΗΣΥ έστησαν λαϊκά δικαστήρια.

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ δηλώνει ότι τελεί εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου.

Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά την ίδια ώρα έψεξε την συμπεριφορά στελεχών του ΔΗΣΥ οι οποίοι έστησαν λαϊκά δικαστήρια.

Ο κύριος Λουκαϊδης είπε επίσης ότι το τραγικό ατύχημα στο Μαρί έκανε όλους σοφότερους.

ASTRA