Home Uncategorized Στο χείλος εμφυλίου η Αίγυπτος

Στο χείλος εμφυλίου η Αίγυπτος


Στο χείλος του εμφυλίου η Αίγυπτος, ενώ σήμερα αναμένεται νέα πορεία εκατομμυρίων υποστηρικτών του Μοχάμετ Μόρσι.
Στην πορεία έχει δοθεί η ονομασία Παρασκευή της Οργής, όπως είχε ονομαστεί η πιο αιματηρή μέρα της εξέγερσης κατά του Χόσνι Μουμπάρακ στις 28 Ιανουαρίου του 2011.
Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε αντί-συλλαλητήριο από το μέτωπο εθνικής σωτηρίας, οι οποίοι κατηγορούν την μουσουλμανική αδελφότητα για τρομοκρατικές ενέργειες.
Στο μεταξύ σύμφωνα με νεότερο απολογισμό οι νεκροί από το μακελειό της Τετάρτης ανέρχονται στους 638, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 4 χιλιάδες.
Για τουλάχιστον τριπλάσιο αριθμό νεκρών κάνουν λόγο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, οι οποίοι καταγγέλλουν «σφαγή» των οπαδών τους.
Το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε εντολή στην αστυνομία να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά για να αμύνεται σε περίπτωση που σημειώνονται επιθέσεις εναντίον δημόσιας περιουσίας.
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Το σώμα συνεδρίασε χθες εκτάκτως με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.
Στο μεταξύ κάλεσμα προς τους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Αίγυπτο να εγκαταλείψουν την χώρα απηύθυνε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Λίγε ώρες πρίν ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την ακύρωση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ-Αιγύπτου που ήταν προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο.
Την ίδια ώρα ξένοι διπλωμάτες δηλώνουν ότι απέτυχαν, αφού φαίνεται να υλοποιείται το χειρότερο σενάριο στην Αίγυπτο.
Οι διπλωμάτες, όπως αναφέρει το γερμανικό Spiegel, είχαν προτάσεις για σταδιακή εξομάλυνση της κατάστασης αλλά έπεσαν στο κενό.
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν ορισμένες πηγές, πιο αρνητική σε υποχωρήσεις είχε εμφανιστεί η πλευρά της μεταβατικής κυβέρνησης.
Άλλοι αξιωματούχοι το διαψεύδουν, λέγοντας πως ισλαμιστές και κυβέρνηση εμφανίστηκαν εξίσου αμετακίνητοι.
Ανάμεσα στις προτάσεις για πρώτα βήματα αποκλιμάκωσης ήταν η αποχώρηση των ισλαμιστών από τις δύο καθιστικές διαμαρτυρίες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Μοχάμεντ Μόρσι.

ASTRA