Home Uncategorized Τα αυτοκόλλητα του Μουντιάλ

Τα αυτοκόλλητα του Μουντιάλ


Μοιάζουν με την άνοιξη που είναι ο προπομπός του καλοκαιριού. Για το ποδόσφαιρο ο προπομπός κάθε μεγάλης διοργάνωσης είναι τα αυτοκόλλητα της Panini. Για τους μεγαλύτερους είναι άρρηκτα δεμένα με τις παιδικές τους αναμνήσεις. Τα μικρά χαρτάκια με τις φωτογραφίες των ποδοσφαιριστών και το αντίστοιχο άλμπουμ που γεμίζει αδειάζοντας τις τσέπες παιδιών και γονιών.

Από το 1970 που κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ μέχρι τώρα, στο Μουντιάλ της Βραζιλίας η ιταλική εταιρεία δημιουργεί μια τεράστια μπίζνα με κέρδη που δύσκολα μπορούν να προσδιοριστούν.

Η ιδέα είναι απλή. Το κάθε άλμπουμ έχει 600 αυτοκόλλητα, αλλά φυσικά δεν αρκούν 600 χαρτάκια για να γεμίσει. Έτσι οι φαν αγοράζουν περισσότερα γεγονός που αυξάνει τα κέρδη.

Δύο μαθηματικοί του Πανεπιστημίου της Γενεύης ο Σιλβάν Σαρντί και ο Ιβάν Βαλένικ κάθισαν και υπολόγισαν ότι για να συμπληρωθεί το άλμπουμ με τα 600 αυτοκόλλητα χρειάζονται τουλάχιστον 899. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν τα μισά μένουν άχρηστα στους κατόχους τους.

Οι ίδιοι υπολόγισαν ότι μια ομάδα 10 ανθρώπων μπορεί να μειώσει τη… χασούρα. Με τις κατάλληλες ανταλλαγές χρειάζονται 1,435 κουτιά για να συμπληρώσουν 10 άλμπουμ και να παραγγείλουν και 50 αυτοκόλλητα που δίνει η εταιρεία.

Έπειτα από μια περίοδο κρίσης το InterNet έδωσε νέα ώθηση στη σειρά. Τώρα πια δεν χρειάζεται οι ανταλλαγές  των διπλών να γίνονται στην αυλή του σχολείου. Ανταλλάσσονται μέσω διαδικτύου μειώνοντας έτσι τα κέρδη της εταιρείας. Η μήπως αυτή ακριβώς η διάχυση της μανίας σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό αυξάνει εντυπωσιακά τις πωλήσεις;

Αυτό το ξέρει η Ιταλική εφορία. Οι υπόλοιποι απλά απολαμβάνουν τη διαδικασία. Η κλοπή άλλωστε 300.000ν αυτοκόλλητων στη Βραζιλία πριν λίγο καιρό δείχνει ότι το προϊόν πουλάει…

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr