Home ΑΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ Σήμερα είναι λάθος ο υποβιβασμός

Σήμερα είναι λάθος ο υποβιβασμός

img_1140


Του Ηρόδοτου Μιλτιάδους

Όσο η β’ κατηγορία είναι «νεκροταφείο» ομάδων, δεν νοείται να ρίξεις εκεί ομάδα   Είχα το σχόλιο που ακολουθεί στο μυαλό μου εδώ και καιρό, όμως η αλήθεια είναι πως περίμενα πρώτα να σωθεί και μαθηματικά η ΕΝΑΔ για να το γράψω. Πλέον πιστεύω πως ήρθε η ώρα να αναφερθώ στο θέμα του υποβιβασμού και τη β’ κατηγορία.  Πριν από μερικούς μήνες, ο πρόεδρος της ΚΟΚ, Γιώργος Χρυσοστόμου, ζήτησε την άποψη από δημοσιογράφους για τη νέα δομή του πρωταθλήματος. Ανάμεσα στις ιδέες που επεξεργάζονται στην Ομοσπονδία είναι και η μείωση των ομάδων της α’ κατηγορίας σε έξι.

Τότε είχα πάρει θέση υπέρ και από τότε δεν έχει αλλάξει η άποψη μου. Όμως όπως είπα τότε και το επαναλαμβάνω και τώρα, για να μπορεί να γίνει μείωση ομάδων, πρέπει πρώτα να γίνουν κάποιες άλλες κινήσεις που θα βελτιώσουν τα πρωταθλήματα.  Η σημαντικότερη κίνηση είναι η βελτίωση της β’ κατηγορίας. Όπως είναι σήμερα η κατάσταση στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία, δεν νοείται να ρίξεις ομάδα εκεί.

Φέτος η «άτυχη» είναι η Ομόνοια. Του χρόνου μπορεί να είναι η ΕΝΑΔ, η ΑΕΛ ή η ομάδα που ίσως ανεβεί από την β’ κατηγορία.  Με τη γραμμή του τρίποντου σε γήπεδα της β’ κατηγορίας να είναι ακόμη στα 6.25μ. (!), με τα γήπεδα-σχολικές αίθουσες να μην πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας, να μην διαθέτουν επαρκή αποδυτήρια και ζεστό νερό και καλό παρκέ, με τις περισσότερες ομάδες να είναι φουλ ερασιτεχνικές, όποια ομάδα πέσει κατηγορία, δύσκολα θα ξαναβγεί από το συγκεκριμένο «νεκροταφείο».  Το ιδεατό, ιδιαίτερα για όσους έζησαν τις παλιές καλές εποχές, θα ήταν να έχουμε στην α’ κατηγορία δώδεκα ανταγωνιστικές ομάδες, απ’ όλες τις επαρχίες της Κύπρου, όπως έγινε για παράδειγμα τη σεζόν 1999-2000. Όμως στη σημερινή εποχή, με τα δύσκολα οικονομικά, κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο να συμβεί.

Η ίδρυση λοιπόν μιας Α2, όπου θα συμμετάσχουν ομάδες όπως η Ομόνοια, η ΕΝΑΔ, ο Αχιλλέας Καϊμακλίου, ο ΑΠΟΠ, η Ένωση, η Αναγέννηση (δηλαδή σοβαρές ομάδες, με μικρά μπάτζετ) και το οποίο χορηγικά και τηλεοπτικά δεν θα έχει μεγάλη διαφορά από την Α1, είναι μια αρχή.  Αλλά όπως είναι σήμερα η κατάσταση, με τη διαφορά μεταξύ α’ και β’ κατηγορίας, ο υποβιβασμός ομάδας θα είναι τραγικό λάθος, που ίσως οδηγήσει σωματεία ακόμη και σε διάλυση.