Home ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ De Ζαβού: Σίχαμα…

De Ζαβού: Σίχαμα…

SHARE

 

Θα μπω κατ’ ευθείαν στην ουσία. Το ποδόσφαιρο έχει πεθάνει, χρόνια τώρα. Ποιοι όμως μπορεί να είναι οι ηθικοί ή και φυσικοί αυτουργοί του εγκλήματος; Το ματς ντροπή της Δευτέρας, είναι ένα καλό δείγμα για να μας τους φέρει στο προσκήνιο. Να τους θυμηθούμε. Επιτέλους ας τους κατονομάσει κάποιος και ας αφήσει τα λόγια τα μεγάλα, τα παχιά…

Του Χρίστου Ζαβού, 24sports.com.cy

Αφού η Πολιτεία είναι ανύπαρκτη, θεωρώ ότι ως δημοσιογράφοι καθήκον μας είναι να υποδείξουμε τους υπεύθυνους. Και αφού δεν υπάρχει δικαιοσύνη ας υπάρξει ηθική καταδίκη από τον κόσμο. Όσο κόσμος έχει απομείνει με καθαρή σκέψη, μη τοξική…

Λοιπόν έχουμε ΑΕΛ- Αποέλ. Ποιος είναι αυτός που διορίζει διαιτητή έναν άνθρωπο που στιγμάτισε τη σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαίρου;

Με βάση τα θεσμικά όργανα, ο καλοπληρωμένος Ρέικβαρτ με αρωγό τον επίσης καλοπληρωμένο Χιού Ντάλας, είναι υπεύθυνοι για τον ορισμό του κύριου Μασιά.

Ας υποθέσουμε ότι οι δύο τους απολαμβάνουν απλά τη φιλοξενία των «ιθαγενών» του νησιού. Δεν βρέθηκε κάποιος ντόπιος συνεργάτης ή προϊστάμενος, να τους εξηγήσει την ιδιαιτερότητα που σχετίζεται με το πρόσωπο του και τις δύο ομάδες; Ούτε και ένας, που να πάρει η ευχή.

Οι διοικήσεις των ΑΕΛ και Αποέλ, έκαναν κάποιο διάβημα για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διαιτητεύσει ο εν λόγω κύριος; Περίεργα πράγματα.

Πάμε και στον κύριο Μασιά. Η παρουσία του και μόνο σ’ ένα τέτοιο ντέρμπι, αναπόφευκτα σε παραπέμπει στο πρωτάθλημα του 2014.

Και ο κύριος εκ Κοκκινοχωρίων, είχε χθες την ευκαιρία να ξεπλύνει τ’ όνομα του. Παράλληλα να στείλει σ’ όλους μας το μήνυμα ότι είμαστε ηλίθιοι και προκατειλημμένοι. Αντιθέτως όχι μόνο ισχυροποίησε την άποψη περί «μαριονέτας» το χλευαστικό χαμόγελο του προδίδει και μια αλαζονεία. Η οποία μάλλον προέρχεται από την προστασία που έχει από διάφορους κύκλους. Ή από τα οφέλη που αποκόμισε ως διαιτητής. Δεν εξηγείται αλλιώς.

Η χθεσινή του απόφαση να συνεχίσει το παιγνίδι, μόνο αν αποχωρήσει από το άθλημα μπορεί να τον εξιλεώσει. Οτιδήποτε άλλο, δίνει το δικαίωμα σε όλους μας να σκεφτούμε τα χειρότερα για την αφεντιά του. Τι κρίμα, ένας νεαρός άντρας να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο. Παράδειγμα προς αποφυγή. Να του υπενθυμίσω κιόλας ότι πέραν των λεφτών και της ισχύς, υπάρχει κάτι πιο σημαντικό στην κοινωνία. Η ανθρωπιά…

Μπορεί και να υποθέσεις ότι είχε οδηγίες να συνεχίσει το ματς. Εάν όντως ισχύει αυτό, τότε μιλάμε για πιόνι το οποίο ανάλογα με τις επιθυμίες κάποιων πράττει. Διαφορετικά το 2014, διαφορετικά το 2017. Απ’ αυτό και μόνο κατάλαβε.

Ας πάμε στις αόρατες δυνάμεις. Αυτές που ίσως τον πήραν τηλέφωνο. Γιατί το 2014 διέκοψαν το παιγνίδι και χθες, που ήταν χειρότερα κατά το Δώνη τα δεδομένα, το συνέχισαν; Δεν είναι αυτό ανομοιομορφία στις αποφάσεις; Δεν είναι τέτοιου είδους συμπεριφορές που εκτρέφουν τη βία; Δεν είναι αυτό που προκαλεί απέχθεια στον κόσμο που παρακολουθεί ποδόσφαιρο;

Οι αόρατες δυνάμεις δεν μπορεί να είναι άλλες πέρα από την ηγεσία της ΚΟΠ. Της ηγεσίας που έχει σκοτώσει το άθλημα και στο πτώμα του επάνω βγάζουν πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, μετρώντας εκατομμύρια ευρώ. Πως αλήθεια μέτρησαν την απόφαση τους να συνεχιστεί το παιγνίδι παρωδία της 11ης Δεκεμβρίου του 2017; Και πως αλήθεια αποφάσισαν να συνεχιστεί το παιγνίδι της 17ης Μαίου του 2014; Πως ζύγισαν την επικινδυνότητα των γεγονότων;

Δεν φτάνουν όλα αυτά, περισσότερη ανασφάλεια προκαλεί και η στάση της Πολιτείας δια της «Υπουργάρας». Ο οποίος υπουργός, όποτε κάτι συμβεί βγαίνει και φωνάζει για την κάρτα οπαδού. Σαν κάτι γιαγιάδες που επιβεβαιώνονται κάθε φορά που βήχεις, ότι σε προειδοποίησαν να βάλεις τη ζακέτα σου. Τέτοια σοβαρότητα μιλάμε. Ο υπουργός που επί θητείας του είχε την ευκαιρία δια του Μάριου Παναγή να καθαρίσει το άθλημα, διαλαλεί για την «κάρτα οπαδού». Μόνο που το έγκλημα εκτυλίσσεται ενώπιον του και κάνει ότι δεν το βλέπει. Ας του κάνουν μια κάρτα, μήπως και ηρεμήσει.

Πάμε τώρα και στις διοικήσεις των ομάδων. Η του Αποέλεξέδωσε ανακοίνωση εις την οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι θέση της ομάδας είναι «έτσι ώστε να τελειώσει ένας αγώνας και να βγει νικητής, το ποδόσφαιρο».

Υπενθυμίζω ότι η ίδια διοίκηση ήταν αυτή που λίγο, πολύ αποφάσιζε να διακοπεί ο αγώνας του 2014 συνεπώς η όποια στάση της δικαιωματικά μπορεί να παρθεί ως υποκριτική. Όσον αφορά δε, την επικινδυνότητα μεταξύ των δύο γεγονότων δεν έχει παρά να ρωτήσει τον ίδιο τον προπονητή της, Γιώργο Δώνη.

Η διοίκηση της ΑΕΛ ακόμη να εκδώσει ανακοίνωση συνεπώς δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα πράγματα. Πως όμως είναι δυνατό να αποδέχεται το διορισμό του κύριου Μασιά, χωρίς δημόσια να καταφερθεί εναντίον της απόφασης.

Για την αστυνομία δεν έχουμε να πούμε τίποτα άλλο, πέραν αυτών που γράφουμε χρόνια τώρα. Ή ο ερασιτεχνισμός είναι βασικό της στοιχείο ή κάποιοι λειτουργούν ως μαριονέτες κάποιων «καλοθελητών». Δεν μπορεί να ερμηνευθεί δυστυχώς διαφορετικά. Διάλεξε και πάρε.

Πάμε τώρα και στα ΜΜΕ. Και ο ίδιος ο στρουθοκάμηλος θα ζήλευε τις κινήσεις και τον τρόπο που λειτουργεί η πλειοψηφία των συναδέλφων. Άμα κανείς αντιπαραθέσει τη στάση που κράτησαν το 2014 με αυτή του 2017, θα θεωρήσει ότι κάποιοι πάσχουν από διπολική προσωπικότητα. Ή είναι λαμόγια του κερατά, πάει και τελείωσε. Σε κάποια φάση θα επανέλθουμε επί τούτου.

Όσον αφορά εσένα οπαδέ που ανάλογα με τα συμφέροντα της ομάδας σου, τοποθετείσαι και το παίζεις σπουδαίος, άλλο τόσο σίχαμα είσαι και εσύ. Και μάλλον πιο ηλίθιος από τους αυτουργούς, που στο κάτω αποκτούν χρήματα και εξουσία μέσω του ποδοσφαίρου. Τόσο ηλίθιος είσαι …

Για τέλος το πιο σημαντικό. Πρέπει να είσαι ηλίθιος ή αδαής ως γονιός για να βάλεις τα παιδιά σου να ασχολούνται με αυτό που λέμε κυπριακό ποδόσφαιρο. Και αυτή είναι η χειρότερη κατάντια της κοινωνίας. Ότι έχουμε καταστήσει ένα άθλημα, έναν τρόπο ψυχαγωγίας, μια έκφανση του πολιτισμού σ’ ένα σίχαμα.

Υ.Γ Μακάρι να είναι καλά το παιδί που τραυματίστηκε. Και ας του γίνει μάθημα να αποχωρήσει από το σίχαμα…