Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ράουφμαν: «Βαθιά υπόκλιση στον πράσινο λαό!»

Ράουφμαν: «Βαθιά υπόκλιση στον πράσινο λαό!»


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΗ / GoalNews

Από τη Γερμανία στην Κύπρο και την Ομόνοια, το 1997. Μέχρι το 2004 φορούσε τη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος και ξεσήκωνε τον πράσινο λαό με τα γκολ του.

Άφησε τη δική του σφραγίδα, έγινε ίνδαλμα για χιλιάδες οπαδούς του «τριφυλλιού». Παντρεύτηκε Κύπρια, πήρε κυπριακή υπηκοότητα και για 16 χρόνια τώρα είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου.

Δέθηκε με την Ομόνοια, η οποία τον συνοδεύει συνεχώς. Ο Ράινερ Ράουφμαν δεν μπορούσε, όπως λέει ο ίδιος στο «Goal», να αφήσει την Ομόνοια να «πεθάνει». Ο παλαίμαχος άσος, αντιλαμβανόμενος ότι η Ομόνοια περνά δύσκολες στιγμές, δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχος.

Αμέσως έτρεξε να συνεισφέρει με κάθε τρόπο. Πρόσφερε το «Χρυσό Παπούτσι» της σεζόν 2000-01 το οποίο τέθηκε σε δημοπρασία, δηλώνει παρών σε κάθε συγκέντρωση και εκδήλωση. Ωστόσο, αυτό που τον σκλάβωσε είναι η αγάπη και το μεγαλείο του κόσμου για την αγαπημένη του ομάδα.

«Βαθιά υπόκλιση στον πράσινο λαό», ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του Ράουφμαν, σ’ αυτή την προσπάθεια που καταβάλει ο κόσμος να κρατήσει όρθια την ομάδα του.

Τι σε κίνησε να συμμετάσχεις τόσο ζεστά στην προσπάθεια σωτηρίας της Ομόνοιας;

Βλέπουμε την Ομόνοια να έχει πρόβλημα και θέλουμε όλοι να βοηθήσουμε, ο καθένας με τον τρόπο του και ό,τι μπορεί.

Σε βλέπουμε παρών στις συγκεντρώσεις, παντού. Τι εισπράττεις από τον κόσμο;

Δεν είναι τι εισπράττω εγώ. Ο κόσμος δίνει και την ψυχή του, ό,τι μπορεί και ό,τι δεν μπορεί ακόμη. Εμείς απλά είμαστε παρόντες και προσπαθούμε με τρόπο μας να σώσουμε αυτό το σωματείο.

Μπορείς να συγκρίνεις αυτό που βιώνεις σήμερα με κάτι στην εποχή που φορούσες τη φανέλα της Ομόνοιας;

Αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Ο κόσμος πάντα ήταν κοντά στην ομάδα, αλλά τώρα έδειξε ότι είναι η μεγάλη δύναμη και δείχνει για άλλη μια φορά το μεγαλείο του. Πραγματικά, υποκλίνομαι βαθιά στο μεγαλείο αυτού του κόσμου, του πράσινου λαού.

Πιστεύεις ότι είναι εφικτό να υλοποιηθεί ο στόχος μέχρι το τέλος του μήνα;

Αν μπορεί ένα σωματείο να μαζέψει αυτό το ποσό που όλοι ξέρουμε, αυτό είναι μόνο η Ομόνοια. Η ανταπόκριση του κόσμου δεν περιγράφεται, έχουμε μείνει όλοι άφωνοι.

Αν δεν τα καταφέρει; Είναι πολλά τα λεφτά. Γνωρίζουμε ποιες είναι οι επιπτώσεις. Τι θα σημαίνει για την Ομόνοια;

Παρόλο που δεν θέλω ούτε καν να το σκέφτομαι, γιατί έχω εμπιστοσύνη στον κόσμο της Ομόνοιας, σίγουρα θα υπάρξει δεύτερο πλάνο και θα δούμε τι θα κάνουμε απ’ εκεί και πέρα. Επαναλαμβάνω, ο κόσμος της Ομόνοιας θα τα καταφέρει.

Μπορούσε να γίνει πιο νωρίς αυτή η κίνηση;

Δεν είναι της ώρας να κάνουμε κριτική. Ότι μπορούσε να γίνει πιο γρήγορα μπορούσε, αλλά ο πρόεδρος Μυλωνάς με τους συνεργάτες του, που προσωπικά πιστεύω κάνουν εξαιρετική δουλειά, είχαν αισιοδοξία ότι θα έπαιρναν το δάνειο. Όταν αυτό δεν έγινε, πήραν αμέσως δράση. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

Θεωρείς ότι η Ομόνοια μπορούσε να αποτρέψει αυτή τη δύσκολη κατάσταση;

Λίγο ή πολύ όλοι ξέρουμε πώς έχει φθάσει σ’ αυτό το σημείο το σωματείο. Δεν είναι της ώρας να ρίξουμε ευθύνες απ’ εδώ και απ’ εκεί. Δεν βοηθά κανέναν, ειδικά την Ομόνοια. Όταν έρθει η ώρα οι διοικούντες θα πρέπει να το δουν και να επιδιώξουν να μην ξαναφθάσει το σωματείο σε τέτοια κατάσταση.

Πώς αντιλαμβάνεσαι την όλη προσπάθεια και τι αναμένεις;

Μόνο ο κόσμος της Ομόνοιας μπορεί να το κάνει. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Σε μια εβδομάδα μαζέψαμε ένα εκατομμύριο ευρώ. Επίσης, πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ο αγώνας δεν σταματά την 31η Μαρτίου. Είναι συνεχής. Υπάρχουν και τα επόμενα κριτήρια και δεν έχουμε την πολυτέλεια να εφησυχάσουμε. Θα γυρίσουμε όλη την Κύπρο, όλα τα χωριά. Να δούμε και τον τελευταίο Ομονοιάτη στο νησί. Η Ομόνοια ανήκει στο λαό της.

Θεωρείς ότι το σωματείο μέσα απ’ αυτή την προσπάθεια που γίνεται μπορεί να βγει πιο δυνατό;

Αυτός είναι ο στόχος και είμαι σίγουρος ότι θα βγει πιο δυνατό. Φέραμε τον κόσμο ξανά κοντά στο σωματείο. Έχουμε κερδίσει νέους, πιστούς οπαδούς, κάτι που φαίνεται και μέσα από τη διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας. Επιδίωξη είναι να σπάσουμε το ρεκόρ που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, που ήταν 8.500.