Home TOP NEWS Το καρότο και το μαστίγιο

Το καρότο και το μαστίγιο

newspapers-e1276838523565 (Copy)


Η πρακτική τους, όσον αφορά το χειρισμό των μέσων μαζικής ενημέρωσης, γνωστή: όσο η ομάδα τους πάει καλά, δωρεάν ταξιδάκια στην Ευρώπη, τραπέζια, δεξιώσεις, φιλοφρονήσεις. Όταν τα πράγματα στραβώσουν με οποιονδήποτε τρόπο, τηλέφωνα για να προλάβουν τη ζημιά. Κι αν δεν συμμαζεύεται με τίποτα όπως χθες, βγαίνει έξω το μαστίγιο.

Την ανακοίνωση τους ως τώρα την έχει διαβάσει όλος ο κόσμος. Λίγο πολύ αυτό που λέει είναι πως αφού οι δημοσιογράφοι δεν συμφωνούν μαζί τους, δεν θα τους αφήσουν να εξασκούν το επάγγελμα τους. Αυτό που δεν θα διαβάσετε να γραφτεί ή θα ακούσετε να λεχθεί, είναι πως θα γίνουν και τα ανάλογα τηλεφωνήματα-συστάσεις/κατσάδες σε αρχισυντάκτες και ιδιοκτήτες. “Πώς αφήνεις τον τάδε να γράφει με αυτό το τρόπο; Ξεχνάτε όλα όσα κάναμε για σας; Ξεχνάτε ποιοι είναι αυτοί και ποιοι εμείς;”, πιθανά ερωτήματα στο τηλέφωνο…

Οι δυο δρόμοι των ΜΜΕ

Ξεκινάμε με κάτι που πρέπει όλοι να γνωρίζουν, εμείς το μάθαμε λόγω της ανάμιξης στο χώρο: τα πράγματα δεν είναι ρόδινα στο χώρο της δημοσιογραφίας. Συνεχώς πολλοί και διάφοροι εξασκούν πιέσεις στους δημοσιογράφους, άλλοι τους απειλούν ακόμα και για τη δουλειά τους. Τα μέσα δεν είναι και πολλά, οι επιλογές λίγες.

Έχοντας πει τα πιο πάνω, να πούμε κι ότι πλέον σύσσωμος ο κόσμος των αθλητικογράφων βρίσκεται μπροστά σε δυο πιθανές επιλογές: Η πρώτη είναι να υποταχθεί ξανά στο μαστίγιο. Να αρχίσουν με άλλα λόγια από σήμερα τα νερόβραστα αρθράκια, μέχρι να πάρει κάποιος άλλος σφύριγμα για αλλαγή και να μας πουν “να, είδατε, όλοι παίρνουν!”. Το γεγονός ότι αριθμός δημοσιογράφων έχει αποελίστικα συναισθήματα, κάνει αυτή την επιλογή ακόμα πιο εύκολη. Το συμφέρον της ομάδας, πάνω από αυτό του επαγγέλματος.

Ο δεύτερος δρόμος είναι να τραβήξουν το σχοινί. Να πουν όχι δεν θα σκάσουμε άλλη μια φορά, θα πούμε αυτά που βλέπουμε, θα πιέσουμε για πραγματική αλλαγή στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Δεν άρχισαν αυτή τη βδομάδα, οι αδικίες, δεν κτίστηκε χθες η παράγκα. Αν δεν συμμετέχουν ενεργά και αυτοί, δεν αλλάζει η κατάσταση. Για να πάρουν το κουτί νούμερο δύο, πρέπει να έχουν στήριξη από αρχισυντάκτες και ιδιοκτήτες.

O κόσμος πάντως πλέον κρίνει τους πάντες. Λόγω ίντερνετ, κουτόχορτο ελάχιστοι είναι αυτοί που τρώνε. Το λέμε ξανά, τα μέσα μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά, αρκεί να πιέσουν για ολοκληρωτική αλλαγή στο ποδόσφαιρο. Όχι άλλο κουκλοθέατρο.