Home TOP NEWS Η αστοχία έπαιξε το ρόλο της

Η αστοχία έπαιξε το ρόλο της

OMONOIA1984
Στο 88′ δέχθηκε το γκολ στον επαναληπτικό η ΟΜΟΝΟΙΑ και έχασε τις λιγοστές ελπίδες που είχε για πρόκριση μέχρι εκείνο τη σημείο, αφού ήθελε ακόμη ένα γκολ

Μια Ρουμάνικη ομάδα βρέθηκε στο δρόμο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ το 1984, για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Η Δυναμό Βουκουρεστίου δεν ήταν το μεγάλο όνομα, όμως κατάφερε να βγάλει εκτός συνέχειας την ομάδα μας.


Στο Βουκουρέστι έγινε η πρώτη αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων, με νικητές τους γηπεδούχους. Στο στάδιο βρέθηκαν 17 χιλιάδες θεατές.

Δυναμό Βουκουρεστίου – ΟΜΟΝΟΙΑ (1ος γύρος – 1ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Ανδρέας Χαρίτου, Κούλλης Ιακώβου, Γρηγόρης Γρηγορίου, Κλείτος Ερωτοκρίτου, Νίκος Πατίκκης, Φίλιππος Δημητρίου, Σωτήρης Τσίκκος, Γιώργος Σαββίδης, Τάκης Φιλίππου «Φαλκονέττι» (Χριστάκης Ομήρου «Μαυρής»), Ανδρέας Ανδρέου «Κάντηλος», Ανδρέας Κανάρης.

Τη συντριβή με 4-1 γνώρισε στο Βουκουρέστι η ΟΜΟΝΟΙΑ. Οι «πράσινοι» άξιζαν σίγουρα καλύτερης τύχης, αφού έπαιξαν σπουδαίο ποδόσφαιρο στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Η ΟΜΟΝΟΙΑ προηγήθηκε στο 17′ με τον Σαββίδη, ο οποίος ντρίπλαρε και τον τερματοφύλακα Μαράρου. Η Δυναμό έπρεπε ν’ αντιδράσει και αυτό περίμενε η ΟΜΟΝΟΙΑ. Όμως η Ρουμάνοι έπαιξαν τέτοιο ποδόσφαιρο που ήταν αδύνατο να τους αντισταθεί αντίπαλος. Ένα εκρηκτικό 10λεπτο ήταν αρκετό για να φέρει το σκορ στο 4-1. Το γεγονός αυτό έδωσε την εντύπωση στην ΟΜΟΝΟΙΑ ότι τα πάντα είχαν τελειώσει.

Τα 4 γκολ των Ρουμάνων πέτυχαν οι Όρατς 25′ με φάουλ, 35′ πάλι με φάουλ, Τούλπα 28′ με ψηλοκρεμαστό σουτ και Τάλναρ 33′ με σουτ.

Στο δεύτερο ημίχρονο η ΟΜΟΝΟΙΑ, παρά το σε βάρος της σκορ, κυνήγησε ένα δεύτερο γκολ για να έχει ελπίδες πρόκρισης. Στο 53′ ζήτησε πέναλτι, όταν έγινε σουτ του Κανάρη και ο Βλαντ απέκρουσε με το χέρι. Οι Ρουμάνοι σάστισαν και περίμεναν τον καταλογισμό του πέναλτι, αλλά ο διαιτητής το αγνόησε. Στο 77′ ο Κάντηλος βρέθηκε σε θέση βολής, προτίμησε την πάσα στον Σαββίδη τον οποίο πρόλαβε ο Μαράρου. Στο 82′ εγινε ανατροπή του Κάντηλου, αλλά και πάλι το πέναλτι δεν δόθηκε. Τέλος, στο 85′ ο Σαββίδης έκανε άνω κάτω ολόκληρη την άμυνα της Δυναμό, ξεκινώντας μια επέλαση από το κέντρο αλλά του σουτ του κρύπησε στην εξωτερική πλευρά των δικτύων της Δυναμό. Η ΟΜΟΝΟΙΑ μετά το τέλος του αγώνα εξέφρασε παράπονα για τη διαιτησία.

 

Ακόμη μια χρονιά, ενώ οι οπαδοί της ΟΜΟΝΟΙΑΣ γνώριζαν πως η ομάδα τους δεν έχει αρκετές πιθανότητες πρόκρισης έδωσαν κατά χιλιάδες το παρών τους στο Μακάρειο στάδιο. Στις 3 Οκτωβρίου 1984, 15 χιλιάδες φίλαθλοι του τριφυλλιού ήταν στο γήπεδο δίπλα στην αγαπημένη τους ομάδα.

ΟΜΟΝΟΙΑ – Δυναμό Βουκουρεστίου (1ος γύρος – 2ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Μάριος Πραξιτέλους, Κούλλης Ιακώβου, Νίκος Πατίκκης, Κλείτος Ερωτοκρίτου, Γκρέγκορι Σάββα (75′ Γρηγόρης Γρηγορίου), Γιώργος Σαββίδης, Φίλιππος Δημητρίου, Ανδρέας Ανδρέου «Κάντηλος», Σωτήρης Τσίκκος, Σπας Τζεβίζοφ (Ανδρέας Κανάρης), Χριστάκης Ομήρου «Μαυρής».

Παρά τις δυσκολίες που συνάντησε η ΟΜΟΝΟΙΑ, λόγω της βαριάς ήττας του πρώτου αγώνα, εντούτοις είδε από κοντά την πρόκρισης επί της Δυναμό. Η ΟΜΟΝΟΙΑ από τη στιγμή που προηγήθηκε με 2-0 είχε στη διάθεση της άλλα 38 λεπτά να σημειώσει το χρυσό τρίτο γκολ και να πάρει την πρόκριση. Στάθηκε άτυχη γιατί σε κρίσιμο σημείο του αγώνα έχασε δύο βασικούς παίκτης της λόγω τραυματισμού.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ ξεκίνησε δυνατά τον αγώνα και με την εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος πίστεψε και πάλι για τη νίκη-πρόκριση. Έκλεισε από την αρχή τους Ρουμάνους και ζήτησε το γκολ. Στο 22′ χάθηκε μια κλασική ευκαιρία όταν σουτ του Κάντηλου από πλεονεκτική θέση κατέληξε άουτ. Έτσι το πρώτο ημίχρονο έληξε 0-0, ενώ οι Ρουμάνοι στο 37′ ζήτησαν πέναλτι σε χέρι του Σαββίδη.

Στο δεύτερο ημίχρονο  ΟΜΟΝΟΙΑ ενέτεινε τις προσπάθειες της για ένα γρήγορο γκολ και στο 53′ ο Τζεβίζοφ, με κεφαλιά από κοντά, εκμεταλλεύτηκε τη σέντρα του Μαυρή ανοίγοντας το σκορ. Η κερκίδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ έσπρωξε τους παίκτες προς το δεύτερο γκολ, το οποίο ήρθε νωρίς στο 62′ όταν το σουτ του Κάντηλου απέκρουσε αρχικά ο Μαράρου  και στην επιστροφή της μπάλας ο Μαυρής, μέσα σε αποθέωση, έκανε το 2-0. Η ΟΜΟΝΟΙΑ από εκεί και πέρα έκλεισε τους Ρουμάνους και έχανε τη μια ευκαιρία μετά την άλλη. Όμως, στο 70′ και 79′ αποχώρησαν λόγω τραυματισμού Γρέγκορι και Τζεβίζοφ και οι Ρουμάνοι πραγματικά ανάσαναν. Στο 88′ ένα λάθος του Ιακώβου έδωσε την ευκαιρία στον μοβίλα να μειώσει το σκορ και να δώσει την πρόκριση στη Δυναμό. Η αστοχία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ της στοίχισε τελικά την πρόκριση.

Η Δυναμό Βουκουρεστίου αποκλείστηκε στον επόμενο γύρο από τη γαλλική Μπορντό, με 0-1 και 1-1.

Πηγή: Tο βιβλίο του Γιώργου Στεφανίδη «40 Χρόνια Κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη, 1963-2003»