Home TOP NEWS Οι 16+1 Βραζιλιάνοι του «Ηλίας Πούλλος»

Οι 16+1 Βραζιλιάνοι του «Ηλίας Πούλλος»

filiko-aek-gsz-24-6-b (18)


Συνολικά, από το 2004 μέχρι σήμερα, 15 παίκτες από τη Βραζιλία αγωνίστηκαν με τη φανέλα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ σε επίσημα παιχνίδια. Ο Κλέιτον Σίλβα είναι ο 16ος στη σειρά. Ορισμένοι από τους Βραζιλιάνους έκαναν μεγάλα πράγματα, άλλοι πρόσφεραν, άλλοι απέτυχαν. Όπως ο πρώτος που φόρεσε τα πράσινα, την περίοδο 2004-05 (τον χειμώνα), ο Αντρέ Γκόμεζ. Ήρθε με φοβερές συστάσεις, σίγουρα ήξερε μπάλα, αλλά ήταν απελπιστικά αργός.

Έπαιξε μερικά παιχνίδια και τέλος. Το καλοκαίρι του 2005 αποκτήθηκε ο Μάγκνο, πιο γνωστός ως Μοσελίν. Είχε καλή καριέρα πίσω του, έπαιζε στην Αλαβές στη χρονιά της παρουσίας της στον τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Έμεινε τρία χρόνια στην ΟΜΟΝΟΙΑ, έκανε πολλά μεγάλα παιχνίδια από το αριστερό άκρο ή σαν οργανωτής. Μεσούσης της χρονιάς 2005-06, πέτυχε η 3η απόπειρα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ να αποκτήσει τον Πάολο Ρινκ. Διεθνής με τη Γερμανία, παρών στο Γιούρο 2000, αλλά Βραζιλιάνος την καταγωγή και μόνιμος πλέον κάτοικος στην πόλη Παρανά. Στους εφτά μήνες παραμονής του (έπαιξε στην Ευρώπη τη χρονιά 06-07 και έφυγε τον Σεπτέμβριο) άφησε ως κληρονομιά μερικά άψογα γκολ και ένα χατ-τρικ σε αγώνα κυπέλλου με τον Αποέλ.

Το μεγάλο μπαμ
Το καλοκαίρι του 2006 έγινε το μεγαλύτερο μπαμ. Μοεντίν Ζε Ελίας. Με θητεία στην Ίντερ, τον Ολυμπιακό, με 20 και βάλε συμμετοχές στην Εθνική Βραζιλίας. Οι προσδοκίες έπεσαν στο κενό. Ο Ζε Ελίας, πέρα από 2-3 σπουδαίες στιγμές, ήταν παρών απών. Τον χειμώνα του 2006, ήρθε μετά από καλή παρουσία στην Ελλάδα ο Γκιγέρμε Βαϊσχάιμερ. Επιθετικός μέσος, είχε ικανοποιητική παρουσία, σκόραρε και ένα σπουδαίο γκολ στον χαμένο τελικό κυπέλλου κόντρα στην Ανόρθωση το 2007. Τον Ιανουάριο του 2007 αποκτήθηκε (από τον Πανιώνιο), ο Μαρτσέλο Πλετζ.

Με γερμανικό μεν διαβατήριο, αλλά Βραζιλιάνος. Ποδοσφαιρικά ήταν εξαιρετικός, αλλά πολλές φορές έδειχνε έλλειψη σοβαρότητας εντός και εκτός γηπέδου. Έφυγε κακήν κακώς πριν ολοκληρωθεί η χρονιά 08-09, με πολλές σκιές να τον ακολουθούν. Στη μετεγγραφική «λαίλαπα» του καλοκαιριού του 2008 αποκτήθηκε ο Κλέιτον Κρουζ. Είχε μεγάλη καριέρα πίσω του (Πόρτο), έδειξε στην Αλκή ότι στα 32 του μπορούσε να κάνει ακόμη σπουδαία πράγματα. Ξεκίνησε εντυπωσιακά στην ΟΜΟΝΟΙΑ, αλλά χωρίς ανάλογη συνέχεια και αποχώρησε μετά από τρεις μήνες.

Η τριάδα του Λεμονή
Πρώτος Βραζιλιάνος επί θητείας Λεμονή ήταν ο Ντάβινσον. Από τους καλύτερους δεξιούς μπακ που έπαιξαν στην Κύπρο, με εξαιρετική ικανότητα στο επιθετικό κομμάτι. Τον Ιανουάριο του 2010 αποκτήθηκαν δύο Βραζιλιάνοι. Το όνομα ήταν ο Κακά, που έμεινε έξι μήνες, ήταν καλή κίνηση, αλλά δεν έμεινε λόγω υψηλού κόστους (ζητούσε πολλά λεφτά η ομάδα του). Τον Λεάντρο (είναι κάτοχος ουγγρικού διαβατηρίου και διεθνής) δεν τον υπολόγιζε κανείς. Για εναλλακτική λύση στο αριστερό άκρο ήρθε, αλλά έκανε τα πάντα. Έπαιξε και εκεί και στις τρεις θέσεις του κέντρου και αριστερός ακραίος και στο τέλος στόπερ. Παντού με τεράστια επιτυχία. Φόρεσε το περιβραχιόνιο, ήταν υπόδειγμα επαγγελματία, ανθρώπου με τρομερή θέληση.

Μεγάλη καριέρα, που θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν δεν είχε σοβαρούς τραυματισμούς. Μπαίνει άνετα στο πάνθεον των κορυφαίων στην ιστορία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Δεκάξι μήνες κράτησε η παραμονή του Αντρέ Άλβες. Άργησε να πάρει μπρος, αλλά όταν πήρε απέδειξε ότι ήταν τεράστιος σκόρερ. Η οικονομική δυσπραγία του σωματείου ήταν η αιτία της αποχώρησής του. Ο Ντανιέλσον και ο Σερτζίνιο που ακολούθησαν απέδωσαν με βάση τις δυνατότητές τους (δεν υπήρχαν υψηλές προσδοκίες), ο δε Αλίπιο δεν απέδειξε πως ήταν το ταλέντο που έψαχνε τη μεγάλη ευκαιρία. Υπό άλλες περιστάσεις, ο Μπεμπέ θα μπορούσε κάλλιστα να ηγηθεί της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, αλλά είχε μπροστά του τον Ασίς και έτσι η παρουσία θεωρείται απλά θετική.

Ο… προπονητής
Η ΟΜΟΝΟΙΑ είχε και ένα Βραζιλιάνο τεχνικό. Την περίοδο 91-92. Πλήρης αποτυχία ο Γκρατσιάνο Τζιακαρέλ. Έμεινε στην ιστορία για δύο πράγματα. Για το ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ έμεινε εκτός Ευρώπης μετά από δύο δεκαετίες, αλλά και για τη μανία του να βάφει τις σόλες των παπουτσιών του. Ναι, ναι…

Η λίστα των 16
1.Αντρέ Γκόμεζ (04-05*)
2. Μάγκνο (05-08)
3. Ρινκ (05-06*/ 06-07***)
4. Ζε Ελίας (06-07)
5. Βαϊσχάιμερ (06-07*)
6. Πλετζ (07-08*/ 09)
7. Κλέιτον Κρουζ (08-09**)
8. Ντάβιντσον (09-12**)
9. Κακά (09-10*)
10. Λεάντρο (09-10*/ 15)
11. Άλβες (10-11*/ 13)
12. Ντάνιελσον (12-13)
14. Αλίπιο (13-14 / 14-15***)
15. Σερτζίνιο (13-14*/ 15**)
16. Κλέιτον Σίλβα (16-…)

* Αποκτήθηκε στη χειμερινή μετεγγραφική περίοδο
** Αποχώρησε στη χειμερινή μετεγγραφική περίοδο
*** Αγωνίστηκε στην Ευρώπη και ακολούθως αποχώρησε

Πηγή: SigmaliveSports