Home TOP NEWS Ο δύσκολος μήνας του Νταμπίζα

Ο δύσκολος μήνας του Νταμπίζα

 


Μία ώρα και 47 λεπτά διήρκησε η χθεσινή συνέντευξη Τύπου των Αντώνη Τζιωνή και Νίκου Νταμπίζα. Η μία ώρα και 10 λεπτά καταναλώθηκαν στο να απαντούν οι δύο άνδρες στα διάφορα δημοσιεύματα, σχόλια και κριτικές που ακολούθησαν του ευρωπαϊκού αποκλεισμού και τα οποία θεωρούσαν λανθασμένα ή υπερβολικά. Είχαν κάθε δικαιώματα να το πράξουν και καλώς το έπραξαν, μιας και θεωρούσαν ότι κάποια πράγματα που ειπώθηκαν δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Ωστόσο, κατά την άποψή μας, ο χρόνος που αφιέρωσαν ήταν υπερβολικά μεγάλος.

Του Ανδρέα Βιολάρη / Sigmalive Sports

Προσπερνώντας, λοιπόν, όλα τα πιο πάνω, πάμε στο δεύτερο σκέλος της συνέντευξης Τύπου, που αφορούσε στον μετεγγραφικό σχεδιασμό, ο οποίος σαφώς και ενδιαφέρει πολύ περισσότερο τον κόσμο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Τα λεγόμενα του κ. Νταμπίζα είχαν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ας μην ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. Δεν άνοιξε τα χαρτιά του, ούτε αναφέρθηκε σε ονόματα. Το μόνο που είπε ήταν πως η ΟΜΟΝΟΙΑ θα ενισχυθεί σε όλες τις γραμμές, προσθέτοντας -έπειτα από σχετική ερώτηση- ότι δεν θα αποχωρήσουν παίκτες από το υφιστάμενο ρόστερ, εκτός και αν έρθει πρόταση που να ικανοποιεί οικονομικά τον σύλλογο.

Με άλλα λόγια, η ΟΜΟΝΟΙΑ θα κάνει τουλάχιστον τρεις μετεγγραφές (υπό προϋποθέσεις θα γίνει και 4η), έχει μόνο δύο ανοιχτές θέσεις και δεν υπάρχει πρόθεση αποδέσμευσης κάποιου ποδοσφαιριστή. Αυτά είναι τα δεδομένα, μέσα από τα οποία προκύπτουν και αντικειμενικές δυσκολίες για τον τεχνικό διευθυντή του «τριφυλλιού». Μία λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να αποτελέσει η απόκτηση παίκτη κάτω των 21, ο οποίος δεν θα πάρει θέση ξένου/κοινοτικού. Πόσο εύκολο είναι να βρεις έναν νεαρό παίκτη για τη λίστα Β, ο οποίος να μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ενδεκάδα και όχι απλά να έχει μια θέση στον πάγκο ή τα οικογενειακά διτέρματα;

Προφανώς μια τέτοια λύση θα εμπεριείχε και ρίσκο.
Μετά, πόσο εφικτό είναι να έρθει πρόταση στην παρούσα φάση για κάποιον ποδοσφαιριστή που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της ομάδας και, ταυτόχρονα, η αποχώρησή του να μη δημιουργήσει νέες ανάγκες ενίσχυσης και πραγματοποίηση περισσότερων μετεγγραφών από τις προαναφερθείσες;

Οι 3+1 προσθήκες
Ο Νίκος Νταμπίζας δεν αναφέρθηκε σε ονόματα μετεγγραφικών στόχων ή θέσεις που θέλει να ενισχύσει την ομάδα. Παρά μόνο τόνισε πως θα αποκτηθούν παίκτες και στις τρεις γραμμές. Τα όσα αναφέρουμε πιο κάτω προκύπτουν μέσα από δικές μας πληροφορίες και όχι απ’ τις χθεσινές τοποθετήσεις του Ελλαδίτη τεχνικού διευθυντή. Για το κέντρο και την επίθεση τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Θα αποκτηθεί ένας αμυντικός μέσος και ένας ακραίος/περιφερειακός επιθετικός. Η τρίτη θέση που θα ενισχυθεί είναι το δεξί άκρο της άμυνας, ενώ σε περίπτωση που γίνει και τέταρτη προσθήκη θα αφορά σε κεντρικό αμυντικό.

Το ρίσκο στην άμυνα
Αν τελικά ισχύσει το πρώτο σενάριο και δεν αποκτηθεί άλλος κεντρικός αμυντικός, τότε ο Νίκος Νταμπίζας θα πάρει ένα μεγάλο ρίσκο. Σύμφωνα με τα δικά του λεγόμενα, ο Μπρούνο Νασιμέντο είναι ο παίκτης που ήρθε για να καλύψει το κενό που άφησε πίσω του ο Ρούνιε μετά την απρόσμενη -όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος- αποχώρηση του τελευταίου για την Πολωνία. Πέραν απ’ τον Κροάτη, από την ομάδα αποχώρησε και ο -πρώτος αμυντικός σε λεπτά συμμετοχής στην περσινή περίοδο- Ρομαρίκ. Ποιος ήρθε για να καλύψει το κενό του Αφρικανού; Πολλοί περιμέναμε ότι αυτό το κενό θα καλυπτόταν σε αυτόν τον δεύτερο κύκλο ενίσχυσης. Κάτι, όμως, που φαίνεται να μην αποτελεί βασική προτεραιότητα για τους «πράσινους». Αν όντως ο Νίκος Νταμπίζας πάρει το ρίσκο της μη απόκτησης άλλου αμυντικού, τότε θα εύχεται πως στην πορεία θα πάρει το μάξιμουμ από τους υπόλοιπους στόπερ του ρόστερ, οι οποίοι τη δεδομένη στιγμή θεωρούνται δευτερεύουσες επιλογές. Αναφερόμαστε τόσο στον κατά συνθήκη στόπερ Παντελιάδη όσο και στους νεαρούς Γιόργκεσεν και Κονομή.

Το οικονομικό δεν επηρεάζει
Ο κ. Αντώνης Τζιωνής αναφέρθηκε στο οικονομικό, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μία φορά πως ο αποκλεισμός από την Ευρώπη δεν διαφοροποιεί το μετεγγραφικό πλάνο. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, στον αρχικό προϋπολογισμό υπολογίστηκαν μόνο τα έσοδα των αγώνων από τους δύο προκριματικούς γύρου του Γιουρόπα Λιγκ. Ενδεχόμενη πρόκριση στον 3ο προκριματικό, τα πλέι-οφ ή ακόμα και στους ομίλους της διοργάνωσης θα έδινε τεράστια οικονομική ανάσα στη διοίκηση. Ο πρόωρος αποκλεισμός δεν αλλάζει τίποτα, ούτε μειώνει το διαθέσιμο μπάτζετ του Νίκου Νταμπίζα γι’ αυτόν τον δεύτερο κύκλο ενίσχυσης.
Αυτό δεν μειώνει φυσικά και τον βαθμό δυσκολίας που θα συνοδεύσει την προσπάθεια του Νίκου Νταμπίζα τον επόμενο έναν μήνα, με στόχο να ενισχύσει με ακόμη περισσότερη ποιότητα το ρόστερ και η ΟΜΟΝΟΙΑ να παρουσιαστεί πιο ισχυρή και διεκδικητική με την έναρξη του πρωταθλήματος.