Home SPORTS NEWS Το κλαμπ των «κατοστάρηδων» στην Αγγλία

Το κλαμπ των «κατοστάρηδων» στην Αγγλία

Το κλαμπ των ποδοσφαιριστών που έφτασαν και ξεπέρασαν τον μαγικό αριθμό των 100 συμμετοχών στην Εθνική ομάδα της Αγγλίας ανοίγει απόψε τις πύλες του για να υποδεχτεί το έκτο μέλος του. Ο Στίβεν Τζέραρντ, έπειτα από 12 και κάτι χρόνια θα καταφέρει απόψε να γράψει το όνομά του στην ολιγομελή λίστα των σπουδαίων προκατόχων του οι οποίοι κατάφεραν να πετύχουν το σπάνιο επίτευγμα.


Ήταν 31 Μαΐου του 2000 όταν ο Κέβιν Κίγκαν έδωσε την ευκαιρία στον Τζέραρντ να αποδείξει ότι αξίζει μια θέση στη μεσαία γραμμή των «λιονταριών». Ο τότε πιτσιρικάς εναντίον της Ουκρανίας πήρε το βάπτισμα του πυρός, τα πήγε περίφημα στο ντεμπούτο και από τότε αποτελεί βασικό στέλεχος ανεξαρτήτως ομοσπονδιακού τεχνικού. Σήμερα εναντίον της Σουηδίας το κοντέρ θα γράψει 100 για τον 32χρονο χαφ της Λίβερπουλ ο οποίος ελπίζει να γίνει ο κορυφαίος σε συμμετοχές φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο.

Για να το πετύχει θα πρέπει να φτάσει τις 125 παρουσίες όσες έχει ο ρέκορντμαν Πίτερ  Σίλτον. Ευκαιρίας δοθείσης ας δούμε ποιοι ανήκουν στο κλαμπ των κατοστάρηδων όπου θα μπορούσε σήμερα να δεχτεί έναν ακόμη ποδοσφαιριστή τον Ασλεϊ Κόουλ. Ο αριστερός μπακ της Αρσεναλ που δεν θα παίξει στο αποψινό φιλικό μετρά επίσης 99 συμμετοχές.

ΠΙΤΕΡ ΣΙΛΤΟΝ
Ο κορυφαίος στη λίστα. Γεννημένος στις 16 Σεπτεμβρίου 1949, έκανε ντεμπούτο στην Εθνική ομάδα το Νοέμβριο του 1970 εναντίον της Ανατολικής Γερμανίας. Άρχισε να παίρνει περισσότερες συμμετοχές από το 1972 και έπειτα, όταν σταμάτησε ο Γκόρντον Μπανκς λόγω ατυχήματος στο μάτι. Ήταν η εποχή που η Αγγλίας είχε καλούς κίπερ όπως τον Κλέμενς με τον οποίο ο Σίλτον έδινε μάχη για τη φανέλα με το νούμερο 1. Πρώτη ομάδα του η Λέστερ, εκείνη όμως που του έδωσε τίτλους Ευρωπαϊκούς και εγχώριους ήταν η Νότιγχαμ Φορές του Μπράιαν Κλαφ την περίοδο 1977-82. Ο Σίλτον ανήκε στην κατηγορία εκείνων των ποδοσφαιριστών που δεν μπορούσαν να αποδεχτούν τη ζωή τους χωρίς το ποδόσφαιρο. Σταμάτησε στα 47του έχοντας φτάσει τα 1006 ματς στην πολύχρονη καριέρα του που διήρκεσε 30 χρόνια. Λίγα χρόνια αργότερα μαθεύτηκε ότι είχε προβλήματα με το τζόγο, απόρροια της «μισής χωρίς ποδόσφαιρο» ζωής του όπως ο ίδιος την είχε χαρακτηρίσει. Πήρε μέρος σε 3 Παγκόσμια Κύπελλα και το φινάλε του στα «λιοντάρια» ήταν τον Ιούνιο του 1990 στον χαμένο ημιτελικό με τη Γερμανία στο Π.Κ. της Ιταλίας. Ηταν 41 χρόνων!

ΝΤΕΙΒΙΝΤ μπεκαμ
Η σταδιοδρομία του στην Εθνική Αγγλίας κράτησε 13 χρόνια έχοντας απολογισμό 115 αγώνες και 17 γκολ. Πρώτη εμφάνιση το Σεπτέμβριο του 1996 εναντίον της Μολδαβίας, τελευταία τον ίδιο μήνα αλλά του 2003 στο 3-0 επί της Λευκορωσίας. Ο τραυματισμός του στον αχίλλειο τένοντα του στέρησε τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 αλλά και τη δυνατότητα να ξεπεράσει τον Σίλτον. Με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε τα πάντα, έπαιξε ακόμη στη Ρεάλ Μαδρίτης, δανεικός στη Μίλαν σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους και έγινε ο πρώτος Βρετανός που ξεπέρασε τις 100 συμμετοχές στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ακόμη, έγινε ο δεύτερος μετά τον Τρέβορ Φράνσις που πήρε πρωτάθλημα σε τρεις διαφορετικές χώρες. Συνεχίζει να εκμεταλλεύεται το ταλέντο του στους Λος Άντζελες Γκάλαξι καθώς αποτελεί πλέον μεγάλη προσωπικότητα στην παγκόσμια διαφήμιση.

ΜΠΟΜΠΙ ΜΟΥΡ
Τεράστα προσωπικότητα ο πρόωρα χαμένος Μπόμπι Μουρ, αγωνίστηκε 108 φορές με τη φανέλα της Εθνικής Αγγλίας χωρίς να λείψει ούτε ένα λεπτό. Κεντρικός αμυντικός της Γουέστ Χαμ για 16 χρόνια, ντεμπούτο στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του έκανε στις 20 Μαϊου 1962, σε ηλικία 21 ετών, στη νίκη με 4-0 επί του Περού στη Λίμα. Εναν χρόνο αργότερα, απόντος του Τζίμι Αρμφιλντ φόρεσε για πρώτη φορά το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Ήταν εκείνος που σήκωσε πρώτος το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Γουέμπλεϊ το 1966. Το αντίο στην Εθνική το είχε πεί σαν σήμερα πριν από 39 χρόνια, το 1973. Αρχές της δεκαετίας του 90 διαγνώστηκε ότι πα΄σχει από καρκίνο στο έντερο. Πάλεψε αλλά δύο χρόνια αργότερα, στις 24 Φεβρουαρίου 1993, στα 52 του έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο. Αργότερα, στην επέτειο των 15 χρόνων από το θάνατό του η Γουέστ Χαμ απέσυρε τη φανέλα με το νούμερο 6. Ο Πελέ είχε πει για τον Μουρ πως «είναι ο καλύτερος και πιο καθαρός αμυντικός που αντιμετώπισα στην καριέρα μου».

ΜΠΟΜΠΙ ΤΣΑΡΛΤΟΝ
Ο σερ Μπόμπι Τσάρλτον αφού επιβίωσε από το τραγικό δυστύχημα του Μονάχου έγραψε τη δική του, ξεχωριστή ιστορία στο Βρετανικό ποδόσφαιρο. Γεννημένος στις 11 Οκτωβρίου 1937, φόρεσε για 17 χρόνια τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την οποία κατέκτησε τα πάντα. Σκόραρε 199 φορές στα 606 ματς που αγωνίστηκε με τους κοινούς διάβολους πριν παίξει για μία σεζόν (1973-74) στην Πρέστον. Ο Τσάρλτον πρωτόπαιξε στην Εθνική στα 21του εναντίον της Σκωτίας. Ήταν παρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 και ολοκλήρωσε την παρουσία του το 1970. Παραμένει ο κορυφαίος σκόρερ των «λιονταριών» με 49 γκολ έχοντας πετύχει τέσσερις φορές χατ τρικ.

ΜΠΙΛΙ ΡΑΪΤ
Ο πρώτος που ξεπέρασε το φράγμα των 100 συμμετοχών όχι μόνο στη Βρετανία αλλά παγκοσμίως. Γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1924 και πέθανε 70 χρόνια αργότερα από καρκίνο στο στομάχι. Τεράστια φυσιογνωμία, αγωνίστηκε για 20 χρόνια με τη φανέλα της Γουλβς σε όλες τις θέσεις της άμυνας. Στο «Μολινό» πέρασε 20 χρόνια από τη ζωή του κι εκεί σκορπίστηκαν οι στάχτες του, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει. Ήταν ο αρχηγός της ΕΘΝΙΚΗΣ Αγγλίας σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα (1950, 1954, 1958). Ντεμπούτο στην Εθνική έκανε το 1946 εναντίον του Βελγίου, φινάλε το 1959 στο 8-1 επί των ΗΠΑ στο Λος Άντζελες. Με την αγαπημένη του Γουλβς κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο. Ποτέ δεν παρατηρήθηκε από διαιτητή στα 20 χρόνια της καριέρας του!

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr