Home TOP NEWS Επιμένουν στην Κάρτα φιλάθλου Κυβέρνηση – ΚΟΑ

Επιμένουν στην Κάρτα φιλάθλου Κυβέρνηση – ΚΟΑ

SHARE

Τροποποιήσεις φέρνει νομοσχέδιο που βρίσκεται στην Νομική Υπηρεσία

Στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής συζητήθηκε σήμερα το θέμα της Κάρτας Φιλάθλου, στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργου Λ. Σαββίδη.
Την θέση της Κυβέρνησης ότι θα πρέπει να παραμείνει ο θεσμός της Κάρτας φιλάθλου μετάφερε ενώπιον της επιτροπής Νομικών της Βουλης ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Μάλιστα όπως τόνισε δεν θα ήταν σωστό να μιλούμε είτε για ακύρωση είτε για αναστολή της Κάρτας φιλάθλου.

Ο Γιώργος Σαββίδης ανέφερε οτι βρίσκεται τροποποιητικό νομοσχέδιο στην Νομική υπηρεσία το οποίο θα βελτιώσει τον θεσμό της Κάρτας.

Την ίδια θέση διατηρεί και ο ΚΟΑ με τον Ανδρέα Μιχαηλίδη να τονίζει οτι θα πρέπει να συνεχιστεί ο θεσμός με τις αλλαγές που υπάρχουν στο τροποποιητικό νομοσχέδιο.

Οι αλλαγές που προωθούνται 

Έξι αλλαγές προωθούνται σε αδικήματα που γίνονται από ποινικά πειθαρχικά.

Τα σωματεία θα εκδίδουν loyalty card της οποία τα στοιχειά θα είναι καταχωρημένα στο κεντρικό μητρώο του ΚΟΑ.
Κατατέθηκε πρόταση από συγκεκριμένο κόμμα για κατάργηση της κάρτας φιλάθλους ενώ άλλο κόμμα πρότεινε όπως δεν ισχύει το μέτρο στα Ευρωπαϊκά παιχνίδι και στα παιχνίδια της Εθνική Κύπρου.

Σε δηλώσεις εξερχόμενος της συνεδρίας και ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σαββίδης είπε:

«Η θέση την οποία εξέφρασα ευθαρσώς κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών ήταν ξεκάθαρη, ότι η βούληση της Κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει με την αλλαγή του προσώπου στη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Η πολιτική παραμένει ότι, η Κάρτα Φιλάθλου είναι ένα σημαντικό εργαλείο για μείωση της βίας στα γήπεδα. Υπήρξαν απτά αποτελέσματα μη ύπαρξης βίας κατά την παρελθούσα χρονιά και δεν βλέπουμε τον λόγο για τον οποίον θα πρέπει να γίνει η οποιαδήποτε αλλαγή, είτε με την κατάργηση είτε με την αναστολή της. Αυτή, βεβαίως, είναι η θέση της Κυβέρνησης. Εναπόκειται στη Βουλή ή σε οποιοσδήποτε άλλο θέλει, να προβεί σε οποιεσδήποτε αλλαγές. Από πλευράς μου, μπορώ να μιλήσω μόνο για την κυβερνητική θέση, η οποία είναι ότι θέλουμε να παραμείνει η Κάρτα Φιλάθλου.

Ως Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως έχουμε ετοιμάσει ένα νομοσχέδιο, το οποίο αυτή τη στιγμή εκκρεμεί στη Νομική Υπηρεσία για έλεγχο, με βάση το οποίο γίνονται κάποιες αλλαγές, οι οποίες συζητήθηκαν με τα Σωματεία από τον προκάτοχό μου και οι οποίες εν περιλήψει καλύπτουν είναι:

Πρώτον, η δυνατότητα της επέκτασης της κάρτας μέλους των Σωματείων, δηλαδή των ‘loyalty cards’, ώστε να καλύπτουν και τον ρόλο της Κάρτας Φιλάθλου, αλλά πάντοτε με γνώμονα ότι, τα στοιχεία που απαιτούνται για έκδοση της Κάρτας Φιλάθλου ως επίσης και ο χώρος που θα τηρούνται τα στοιχεία αυτά, θα είναι αυτά που απαιτούνται βάσει της σημερινής νομοθεσίας και θα τηρούνται στο γενικό αρχείο του ΚΟΑ, το οποίο θα εξακολουθήσει να είναι προσβάσιμο στην Αστυνομία, όπως είναι μέχρι σήμερα.

Το δεύτερο σημείο αφορά στη διαφοροποίηση κάποιων αδικημάτων, δηλαδή έχουμε διαγράψει το αδίκημα της απλής εξύβρισης από τον νόμο περί βίας στα γήπεδα και έχουμε αντικαταστήσει σε κάποια αδικήματα την ποινή φυλάκισης με αποκλεισμό από τα γήπεδα.

Τρίτο σημείο, είναι η προτεινόμενη κατάργηση της αναγκαιότητας έκδοσης Κάρτας Φιλάθλου σε άτομα άνω των 65 ετών, το οποίο συνάδει και με τους άλλους κανονισμούς της ΚΟΠ, που επιτρέπουν άτομα άνω των 65 ετών να παρακολουθούν αγώνες ακόμη κι αν αυτοί διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Το νομοσχέδιο εκκρεμεί στη Νομική Υπηρεσία. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει χρονική δυνατότητα να τύχει επεξεργασίας και έγκρισης από τη Βουλή [πριν από το κλείσιμο της Βουλής για θερινές διακοπές].

Το νομοσχέδιο θα εφαρμοστεί από τη στιγμή που θα γίνει νόμος του Κράτους. Εάν συμφωνήσουν τα Κόμματα και γίνει νόμος του Κράτους, από την ημέρα εκείνη που θα γίνει νόμος του κράτους, θα μπορούν να ισχύσουν οι νέες πρόνοιες. Αλλά σίγουρα δεν είναι θέμα το οποίο μπορώ να ελέγξω πότε θα έχουμε απάντηση από τη Νομική Υπηρεσία κι αν η Βουλή θα έχει τη δυνατότητα μέχρι το κλείσιμό της να το επεξεργαστεί και να αποφασίσει εάν θέλει να το ψηφίσει ή όχι.»

Ερωτηθείς για το τροποποιητικό νομοσχέδιο και τις αναφορές ότι ομάδες δεν έτυχαν ενημέρωσης για το κείμενο που κατατέθηκε στη Νομική Υπηρεσία και αν αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως ομάδες να μην συμφωνήσουν με το τελικό τροποποιητικό νομοσχέδιο, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι οι ομάδες έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις και σε συσκέψεις που είχαν γίνει με τον προκάτοχό του και σε γραπτά υπομνήματά τους. Δεν έχω υπόψη μου να μου ζήτησε κάποιο Σωματείο στοιχεία για τον νόμο και να μην τα έχω δώσει, είπε. «Είμαι ανοικτός και το έχω εκφράσει και προς τους εκπροσώπους της ΚΟΠ, ότι είμαι στη διάθεσή τους όποτε επιθυμούν να συζητήσουμε ξανά. Ναι, υπάρχει περίπτωση κάποια Σωματεία να μην συμφωνούν, διότι από τα γραπτά υπομνήματα που έχουν αποστείλει τα Σωματεία, βλέπω ότι το κάθε Σωματείο έχει διαφορετικές απόψεις, οι οποίες δεν είναι πάντοτε οι ίδιες.

Το μόνο που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι εφόσον η βασική φιλοσοφία του όλου θεσμού της Κάρτας Φιλάθλου παραμείνει η ίδια, δηλαδή ότι θα υπάρχει ένα κεντρικό μητρώο το οποίο θα είναι προσβάσιμο από την Αστυνομία, είμαι στη διάθεσή τους να συζητήσω θέματα τα οποία είτε τους απασχολούν είτε θα βοηθήσουν στην αύξηση της προσέλευσης των φιλάθλων στα γήπεδα», επεσήμανε ο κ. Υπουργός.