Home Uncategorized 15χρονος στα χνάρια του Αϊνστάιν!

15χρονος στα χνάρια του Αϊνστάιν!

http://www.astra.com.cy/images/ibata_neal.jpg


Ενας μαθητής λυκείου ακολουθεί τον δρόμο που χάραξαν ο Αϊνστάιν και ο Νεύτωνας! Πρόκειται για τον 15χρονο Νιλ Ιμπατά από το Στρασβούργο, για τον οποίο η καταξίωση ήρθε πολύ νωρίς

Είναι ο νεότερος αστροφυσικός στον κόσμο, το όνομα του οποίου φιγουράρει σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιθεώρηση «Nature» και, μάλιστα, στο εξώφυλλό της! Ο μικρός Νιλ, ο οποίος έχει ιδιαίτερη έφεση στην κοσμολογία, έχει γίνει… αστέρι στην πατρίδα του μετά τη δημοσίευση μιας μελέτης αστροφυσικής, επικεφαλής της οποίας είναι ο πατέρας του, για τους νάνους γαλαξίες που περιβάλλουν τον γαλαξία της Ανδρομέδας.

Ο έφηβος κατάφερε να αναπτύξει ένα υπολογιστικό μοντέλο που έδειξε στους επιστήμονες ότι οι νάνοι γαλαξίες περιφέρονται γύρω από την Ανδρομέδα όχι τυχαία, αλλά σε σχηματισμό, που έχει τη μορφή ενός λεπτού δίσκου. Μία μελέτη, η οποία αναμένεται να οδηγήσει τους αστροφυσικούς στην επαναδιατύπωση των θεωριών τους για τον σχηματισμό των γαλαξιών.

Παίρνοντας μαθήματα Μαθηματικών και Φυσικής από την ηλικία των πέντε ετών από τον πατέρα του, Ροντρίγκο Ιμπάτα, ο οποίος τον έπαιρνε μαζί του και στο Αστρονομικό Παρατηρητήριο Στρασβούργου, όπου εργάζεται, ο Νιλ ανέπτυξε μεγάλο πάθος για την επιστήμη και έγινε άσος στην κοσμολογία. Αφού ο μαθητής εξοικειώθηκε με τη βοήθεια συναδέλφων του πατέρα του με τη γλώσσα προγραμματισμού υπολογιστών Python, στη συνέχεια του ζητήθηκε στην ηλικία των 12 ετών να βοηθήσει την ομάδα με την κωδικοποίηση των δεδομένων που είχαν συγκεντρωθεί για τους νάνους γαλαξίες.

«Παίζοντας» τον περασμένο Σεπτέμβριο με τα δεδομένα που είχε πλέον στη διάθεσή του, ο μικρός Νιλ κατάφερε μέσα σε λιγότερο από μία ημέρα να αναπτύξει ένα υπολογιστικό μοντέλο που οπτικοποιεί τη θέση και την ταχύτητα περιστροφής των γαλαξιών-δορυφόρων.

Ο πατέρας του δήλωσε πολύ περήφανος για τον γιο του, ο οποίος εκτός από την κλίση του στις φυσικές επιστήμες, παίζει πιάνο και μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά και Κινέζικα. Ομως ο μικρός, αν και επιθυμεί να ασχοληθεί με τις επιστήμες, δεν είναι σίγουρος αν θέλει να γίνει αστροφυσικός!

Η ΕΡΕΥΝΑ

Γαλαξίες σε τροχιά

Μέσω της διαδικασίας της ιεραρχικής ομαδοποίησης, μικρότερα συστήματα συναποτελούν τους σπειροειδείς γαλαξίες στο Διάστημα. Σε τροχιά γύρω από τους μεγάλους αυτούς γαλαξίες βρίσκονται επίσης γαλαξίες-νάνοι, οι οποίοι θεωρούνται απομεινάρια των σχηματισμών που γέννησαν τους γαλαξίες. Παρότι οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι οι γαλαξίες-νάνοι έχουν τυχαία κατανομή γύρω από τους απογόνους τους, πρόσφατες μελέτες για τον δικό μας Milky Way οδήγησαν κάποιους αστροφυσικούς στο συμπέρασμα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Το μοντέλο

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «Nature» από την επιστημονική ομάδα, στην οποία συμμετείχε και ο 15χρονος Νιλ Ιμπατά με τα ευρήματα για τον γαλαξία της Ανδρομέδας, ενισχύει την υπόθεση αυτή. Το υπολογιστικό μοντέλο, που ανέπτυξε ο μικρός Νιλ, αποκάλυψε ότι οι γαλαξίες-νάνοι βρίσκονται σε πλήρη αρμονία σε τροχιά γύρω από την Ανδρομέδα και σχηματίζουν έναν λεπτό δίσκο μήκους ενός εκατομμυρίου ετών φωτός, κάτι που μπορεί να κλονίσει την κρατούσα θεωρία για τον σχηματισμό των γαλαξιών. «Περίμενα το ακριβώς αντίθετο», εκμυστηρεύθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πατέρας του, Ροντρίγκο Ιμπατά.

Πηγή:ethnos.gr