Home Uncategorized Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με Τρόικα

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με Τρόικα

suskepsi_arxigoi


Δεν είμαστε σε αχτίνα συμφωνίας με την τρόικα, δήλωσε πριν από λίγο στο ΚΥΠΕ ανώτερο στέλεχος της κυπριακής πλευράς, το οποίο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο ίδιος αξιωματούχος, απέδωσε την υπάρχουσα κατάσταση αποκλειστικά στην άκαμπτη στάση της εκπροσώπου του ΔΝΤ, η οποία όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, «κάθε μισή ώρα προβάλλει και νέες απαιτήσεις».

Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters μετέδιδε ότι κοντά σε συμφωνία με την τρόικα εμφανίζεται η κυβέρνηση με πληροφορίες να κάνουν λόγο για «κούρεμα» 20% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην τράπεζα Κύπρου παράλληλα με την αναδιάρθρωση της Λαϊκής.

Στο «πακέτο» φαίνεται όμως να μπαίνει και έκτακτη εισφορά που δεν θα ξεπερνά το 4% στις υψηλές καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες, γεγονός που μένει να επιβεβαιωθεί.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που συγκάλεσε στο προεδρικό μέγαρο ο Νίκος Αναστασιάδης, κατόπιν της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ τεχνοκρατών του υπουργείου και του κλιμακίου της τρόικας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στη σύσκεψη, από κυπριακής πλευράς, παρακάθονται ο  Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χάρης Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός παρά τω προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης.

Στη σύσκεψη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Η πολιτική διαπραγματευτική ομάδα που έκανε νωρίτερα τις διαβουλεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών, μετέβη στο προεδρικό και ενημερώνει για τις εξελίξεις τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Στην ομάδα ήταν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης ο οποίος δεν προέβη σε δηλώσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών μετέβησαν το απόγευμα ο γενικός εισαγγελέας, ο πρόεδρος και ο διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Αντρέας Αρτέμη και Γιάννης Κυπρή, και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο κύριος Νεοφύτου δήλωσε ότι ένα-ένα τα θέματα ξεκαθαρίζουν κι εξέφρασε την εκτίμηση ότι αύριο θα κλείσει το ζήτημα που αφορά τον τραπεζικό τομέα οριστικά στις Βρυξέλλες.

Για το κούρεμα των καταθέσεων, ο κύριος Νεοφύτου είπε ότι μπορεί να μην χρειαστεί νέο νομοσχέδιο και ότι εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να χρειάζεται επιπρόσθετη ρύθμιση.

Οι Πέτρος Κληρίδης και Ανδρέας Αρτέμη εξέφρασαν την ελπίδα να υπάρξει θετική κατάληξη σήμερα, ενώ ο Γιάννης Κυπρή δήλωσε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται και δεν γνωρίζουν αν θα καταλήξουν σήμερα.

ΑΣΤΡΑ