Home Uncategorized Τεστ αντοχών για το χρηματοπιστωτικό σύστημα σήμερα

Τεστ αντοχών για το χρηματοπιστωτικό σύστημα σήμερα

trapezes_cy


Με περιορισμούς στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές άνοιξαν οι εμπορικές τράπεζες και τα συνεργατικά ιδρύματα. Το κοινό θα μπορεί να εξυπηρετείται από τις 12 μέχρι τις έξι το απόγευμα.

Το άνοιγμα των τραπεζών θα εφοδιάσει την αγορά με την αναγκαία  ρευστότητα έτσι ώστε να επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις και να αναθερμανθεί η κατανάλωση η οποία τις τελευταίες μέρες περιορίστηκε σε είδη πρώτης ανάγκης.

Το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών καθορίζεται στα 300 ευρώ ανά άτομο, σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα ή το ισόποσο σε ξένο συνάλλαγμα. Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε όλους τους λογαριασμούς, πληρωμές και μεταφορές χρημάτων, ανεξαρτήτως του νομίσματος.

Αναλυτικότερα με βάση τις πρόνοιες του το διατάγματος του υπουργείου οικονομικών, απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών και η κάθε πληρωμή χωρίς μετρητά ή και μεταφορά χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας ή προς λογαριασμό που διατηρείται σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εκτός από πληρωμή για εμπορική συναλλαγή με προσκόμιση δικαιολογητικών, αλλά και πάλι με περιορισμούς, εκτός από πληρωμή μέχρι 5 χιλιάδες ευρώ ημερησίως ανά λογαριασμό.

Για μεγαλύτερα ποσά απαιτούνται εγκρίσεις. Για πληρωμή μισθών υπαλλήλων απαιτείται η παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων.

Με βάση το διάταγμα επιτρέπονται πληρωμές ύψους μέχρι τις 5.000 ευρώ για έξοδα συντήρησης και διδάκτρων ανά τρίμηνο προσώπων που σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι συγγενείς πρώτου βαθμού ατόμων που διαμένουν στην Κύπρο. Οι πληρωμές γίνονται, με βάση την παρουσίαση σχετικών αποδεικτικών εγγράφων.

Επιτρέπονται επίσης πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας μέσω πιστωτικής κάρτας, μέχρι 5.000 ευρώ ανά πρόσωπο για κάθε πιστωτικό ίδρυμα.

AΣΤΡΑ