Home Uncategorized Τι παραμένει κλειστό, τι λειτουργεί

Τι παραμένει κλειστό, τι λειτουργεί


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε υποχεωτική αργία θα βρεθεί σε λίγες ώρες το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος για πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια, γεγονός που θα πλήξει εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους, εξαιτίας της αποτυχίας του Κονγκρέσου να συμφωνήσει για την έγκριση του προϋπολογισμού.

Παρά τις εντατικές διαβουλεύσεις της χθεσινής βραδιάς και τις αναπομπές ανάμεσα στην ρεπουμπλικανική Βουλή των Αντιπροσώπων και τη δημοκρατική Γερουσία, κανένα νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό δεν μπόρεσε να εγκριθεί εγκαίρως, πριν από τα μεσάνυκτα και την έναρξη χρήσης του οικονομικού έτους 2014.

Κατά συνέπεια, ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή λίγες στιγμές πριν από την εκπνοή της προθεσμίας εντολή προς τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδια για τη μερική διακοπή της λειτουργίας των δραστηριοτήτων τους, ενδεχόμενο για το οποίο είχαν προετοιμασθεί.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε προηγουμένως φροντίσει να υπογράψει νόμο που διασφαλίζει ότι το ένστολο προσωπικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων θα συνεχίσει να πληρώνεται ό,τι και αν συμβεί, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οκτακόσιες χιλιάδες υπάλληλοι που περιλαμβάνονται στο μη απαραίτητο προσωπικό θα τεθούν σε υποχρεωτική αργία από σήμερα το πρωί. Εχουν στη διάθεσή τους τέσσερις ώρες για να προσέλθουν στην εργασία τους, να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους, να ματαιώσουν τις συσκέψεις τους και να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Και αυτό μέχρι το Κονγκρέσο να αποφασίσει να εγκρίνει τους πόρους χρηματοδότησης των υπηρεσιών τους.

Οι περισσότερο θεαματικές συνέπειες αφορούν τον τομέα του τουρισμού. Το σύνολο των εθνικών πάρκων της χώρας, που ανήκουν στον τομέα διαχείρισης της Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων, όπως το Γιοσέμιτι και το Γκραν Κάνιον, τα μουσεία Σμιθσόνιαν της Ουάσινγκτον, δεν θα ανοίξουν τις πόρτες τους το πρωί της Τρίτης.

Τον Απρίλιο 2011, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε μεταβεί στο Μνημείο Λίνκολν στην Ουάσινγκτον μία ημέρα αφού είχε αποφευχθεί την τελευταία στιγμή η διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης στο πλαίσιο του ίδιου “μπρα-ντε-φερ”. Αυτή τη φορά το μνημείο θα παραμείνει κλειστό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post, αναλυτικά οι υπηρεσίες που θα λειτουργήσουν κι αυτές που θα παραμείνουν κλειστές είναι:

Τα αμερικανικά Ταχυδρομεία θα παραμείνουν ανοιχτά καθώς αποτελούν ανεξάρτητο οργανισμό. Κλειστά τα εθνικά πάρκα και ο εθνικός ζωολογικός κήπος. Τα γραφεία έκδοσης διαβατηρίων πιθανόν θα παραμείνουν κλειστά. Ανοιχτή θα παραμείνει η υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης, ιατρικής φροντίδας και ιατρικής βοήθειας. Ωστόσο αυτοί που θα καταθέσουν αυτές τις ημέρες τα έγρραφά τους θα πρέπει να περιμένουν το δημόσιο να επαναλειτουργήσει.

Το Μετρό όπως και η υπηρεσία μεταφορών θα λειτουργήσουν κανονικά. Για δύο εβδομάδες τουλάχιστον η υπηρεσία καθαρισμού της Ουάσινγκτον θα παραμείνει ανοικτή… μάλλον σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου. Τα δημόσια σχολεία και τα ομοσπονδιακά δικαστήρια επίσης θα λειτουργούν κανονικά σε αντίθεση με τις υπηρεσίες τουρισμού της Γερουσίας, οπότε ακυρώνονται οι ξεναγήσεις. Η υπηρεσία μετανάστευσης ή έστω κάποια τμήματά της θα λειτουργήσουν κανονικά ενώ άλλα θα βάλουν λουκέτο. Τα γραφεία εξυπηρέτησης βετεράνων θα επηρεασθούν από το λουκέτο στο δημόσιο καθώς θα εξυπηρετούν μερικώς τα αιτήματα.

Κλειστό παραμένει το πρόγραμμα σίτισης και πρόνοιας γυναικών με χαμηλό εισόδημα και παιδιών. Οι ομοσπονδιακές φυλακές παραμένουν ανοικτές, ενώ κλειστά θα είναι τα ελευθέρας εισόδου μουσεία σε αντίθεση με όσα οι επισκέπτες πληρώνουν αντίτιμο. Τα αεροδρόμια, το Κέντρο Κένεντι, η υγειονομική υπηρεσία, το τμήμα εμπορίου και οι σιδηρόδρομοι λειτουργούν κανονικά, ενώ θα μείνουν πιθανόν κλειστά τμήματα της εφορίας, του εθνικού αρχείου και το τμήμα παιδικής πρόνοιας του ανώτατου δικαστηρίου της Ουάσινγκτον. Μερικώς θα λειτουργούν οι διαδικτυακές κρατικές υπηρεσίες, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις θα πληρώνονται κανονικά και θα λειτουργούν… ρολόι!

real.gr