Home Uncategorized H γυναίκα που χτύπησε φασίστα με την τσάντα της…

H γυναίκα που χτύπησε φασίστα με την τσάντα της…

hitnaziwithbag


Σαν χθες, ανήμερα της 13ης Απριλίου του 1985, από την κάμερα του Σουηδού Hans Runesson, τραβήχτηκε μια από τις φωτογραφίες που αποτελούν σύμβολο της αντιφασιστικής δράσης.

Στιγμιότυπο που καταγράφηκε στην πόλη Växjö της Σουηδίας κατά την συγκέντρωση του τοπικού φασιστικού – νεοναζιστικού κόμματος, τα μέλη του οποίου αναγκάστηκαν να τραπούν άμεσα σε φυγή προς την κεντρική πλατεία της πόλης, μετά την αντι-συγκέντρωση αντιφασιστών σε παρακείμενη πλατεία μία ώρα νωρίτερα.

Κατά την άτακτη αποχώρηση των νοσταλγών του τρίτου ράιχ, η γυναίκα της φωτογραφίας, με το όνομα Danuta Danielsson πλησίασε έναν νεο-ναζί και με θάρρος τον χτύπησε στο άδειο του κεφάλι, με την τσάντα της. Πρόκειται για μια γυναίκα Πολωνοεβραϊκής καταγωγής, την μητέρα της οποίας οι Ναζί έκλεισαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και εν’ συνεχεία την θανάτωσαν με τον γνωστό τρόπο.

Η Danuta Danielsson πέθανε το 1988 από άγνωστα αίτια καθώς άπαντες, γνώριζαν ελάχιστα στοιχεία γι’ αυτήν, διότι ποτέ δεν μίλησε σε δημοσιογράφους γι’ αυτήν την πράξη της. Αντίθετα η φωτογραφία του Runesson ψηφίστηκε ως η καλύτερη του 1985 κι αργότερα ως η φωτογραφία του Αιώνα από το περιοδικό Vi και την Εταιρεία Φωτογραφικής Ιστορίας της Σουηδίας.

Όπως ο ίδιος ο φωτογράφος εξομολογήθηκε κάποια χρόνια αργότερα, η πρώτη αντίδραση του αρχισυντάκτη όταν την είδε ήταν κάπως θολή. «Από τη μια είχε αμφιβολίες αν η εικόνα είναι αληθινή, ενώ από την άλλη είχε αναρωτηθεί αν με την ανάρτηση της κινδυνεύσει άμεσα η γυνάίκα με μια επίθεση. Ήταν εύκολο να την εντοπίσουν. Εγώ από την πλευρά μου, νιώθω ακόμη ένα τσίμπημα στο χέρι μου όταν βλέπω την φωτογραφία. Ανατριχιάζω ολόκληρος όταν σκέφτομαι ότι είμαι αυτός που την τράβηξε».

Τελικά δημοσιεύθηκε αρχικά στην εφημερίδα Dagens Nyheter κι αργότερα από πολλά Αγγλικά φύλλα που της έδωσαν την απήχηση που της άξιζε.

Το 2014, η Σουηδέζα γλύπτρια Susanna Arwin, δημιούργησε ένα μικρό έργο με κεντρικό μήνυμα την χρησιμοποίηση της τσάντας ως όπλο ενάντια στον φασισμό με βάση την εικόνα του Runesson. Η δημοτικές αρχές της πόλης συζήτησαν το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί ένα μεγάλο χάλκινο άγαλμα στην κεντρική πλατεία του Växjö, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από τους τοπικούς πολιτικούς αλλά και το Κόμμα του Κέντρου, που υποστήριξε ότι ένα τέτοιο άγαλμα θα μπορούσε να προάγει την βία.

Άρθρο από τη σελίδα του St. Pauli Thessaloniki Club