Home TOP NEWS Ολόκληρη η προϊστορία των αναμετρήσεων με τον Απόλλωνα στο Κύπελλο

Ολόκληρη η προϊστορία των αναμετρήσεων με τον Απόλλωνα στο Κύπελλο


Ο Απόλλωνας προέκυψε αντίπαλος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στο Κύπελλο και αυτή είναι η 15η φορά που οι δύο ομάδες θα συναντηθούν στη διοργάνωση. Από αυτές που προηγήθηκαν, οι πέντε ήταν σε τελικό, με την ΟΜΟΝΟΙΑ να μετρά τρεις κατακτήσεις, έναντι δύο του Απόλλωνα. Από τις υπόλοιπες, οι οκτώ ήταν σε νοκ-άουτ αναμετρήσεις, με τη Λεμεσιανή ομάδα να παίρνει δύο φορές περισσότερες την πρόκριση από το “τριφύλλι”, ενώ μια φορά αφορούσε τη φάση των ομίλων, εκεί όπου χαμογέλασαν και οι δύο! Αναλυτικά ολόκληρη η προϊστορία των αναμετρήσεων ανάμεσα στις δύο ομάδες στο θεσμό:

Αρχή στις κόντρες ΟΜΟΝΟΙΑΣ και Απόλλωνα στο Κύπελλο έγινε την αγωνιστική περίοδο 1964-1965, όταν οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες στον τελικό της διοργάνωσης, που έγινε στο Παλιό ΓΣΠ. Το “τριφύλλι” κέρδισε 5-1, κατακτώντας το πρώτο Κύπελλο στην ιστορία του συλλόγου! Σε αυτό το παιχνίδι σκόραρε δύο φορές ο Αντωνάκης Γρηγορίου, ενώ από ένα γκολ σημείωσαν οι Γιάκκος Κούκου, Μελής Άστρου και Κόκος Χριστοφόρου.

Επόμενη συνάντηση ήταν μετά από 16 χρόνια (1981-1982) και πάλι στο ίδιο σημείο, μονομαχία για τον τίτλο, που κρίθηκε μετά από δύο αναμετρήσεις, αφού δεν βγήκε νικητής στο πρώτο ματς. Στον πρώτο τελικό λοιπόν, που έγινε στο Τσίρειο, η ΟΜΟΝΟΙΑ προηγήθηκε στο 63′ με γκολ του Σωτήρη Καϊάφα και ο Απόλλωνας ισοφάρισε στις καθυστερήσεις, στέλνοντας το ματς στην παράταση. Εκεί ήταν σειρά των γηπεδούχων να πάρουν προβάδισμα, με τέρμα στο 103, όμως ο Άντρος Σάββα στο 106ο λεπτό πέτυχε το 2-2. Ο επαναληπτικός έγινε στο Μακάρειο και βρήκε την ΟΜΟΝΟΙΑ να θριαμβεύει, επικρατώντας με 4-1, έχοντας σκόρερ τους Γιώργο Σαββίδη με δύο γκολ, Νίκος Πατίκκη και Ανδρέα Κανάρη από ένα.

https://youtu.be/CD9bxXFnmv8?t=2m47s

Πρώτη πίκρα σε αναμετρήσεις με τον Απόλλωνα ήρθε την περίοδο 1985-1986, όταν η Λεμεσιανή ομάδα πήρε την πρόκριση λόγω του εκτός έδρας γκολ. Για τα ημιτελικά της διοργάνωσης, το πρώτο παιχνίδι στην έδρα μας τελείωσε ισόπαλο 1-1 και ο επαναληπτικός στη Λεμεσό έμεινε στο 0-0.

Την περίοδο 1991-1992 οι δύο ομάδες συναντήθηκαν πάλι σε τελικό, τον τρίτο ανάμεσα τους, με τον Απόλλωνα να κερδίσει 1-0 στο Τσίρειο και να κατακτά τον τίτλο.

Μια χρονιά αργότερα, 1992-1993, ΟΜΟΝΟΙΑ και Απόλλωνας κληρώθηκαν πάλι μαζί, αυτή τη φορά για το Β’ Γύρο του Κυπέλλου. Το πρώτο παιχνίδι έγινε εκτός έδρας για την ομάδα και τελείωσε με το σκορ στο 0-0, ενώ ο επαναληπτικός στη Λευκωσία βρήκε την ομάδα της Λεμεσού να κερδίζει 1-0 και να παίρνει την πρόκριση.

Μετά από τρεις σερί αποτυχημένες προσπάθειες κόντρα στον Απόλλωνα, η ΟΜΟΝΟΙΑ γεύτηκε πάλι τη χαρά απέναντι στην ομάδα της Λεμεσού την περίοδο 1993-1994. Τότε για τα προημιτελικά, η ΟΜΟΝΟΙΑ επικράτησε με το επιβλητικό 5-1 στο πρώτο παιχνίδι και δεν την πείραξε η ήττα με 1-0 στον επαναληπτικό.

Συγκλονιστικά τα παιχνίδια την περίοδο 2000-2001 ανάμεσα σε ΟΜΟΝΟΙΑ και Απόλλωνα για τα ημιτελικά του Κυπέλλου. Η πρόκριση κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, αφού το πρώτο ματς τελείωσε με νίκη της ομάδας μας 2-1 και στον επαναληπτικό η Λεμεσιανή ομάδα κέρδισε στο “Τσίρειο” με το ίδιο σκορ. Στα πέναλτι οι παίκτες του Απόλλωνα ήταν πιο εύστοχοι και πήραν την πρόκριση με σκορ 4-3.

Σαν μια… μικρή εκδίκηση πήρε η ΟΜΟΝΟΙΑ την επόμενη αγωνιστική περίοδο, 2001-2002. Για τα προημιτελικά της διοργάνωσης, οι “πράσινοι” επικράτησαν με 3-0 στο πρώτο παιχνίδι και πήραν την πρόκριση, αφού στον επαναληπτικό ο Απόλλωνας ναι μεν κέρδισε, αλλά με σκορ 4-3 που δεν ήταν αρκετό για να φτάσει στην ανατροπή.

Με φόντο την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου της αγωνιστικής περιόδου 2004-2005 ήταν αμέσως επόμενη φορά που συναντήθηκαν ΟΜΟΝΟΙΑ και Απόλλωνας. Στα ημιτελικά λοιπόν, το πρώτο παιχνίδι στη Λεμεσό τελείωσε 2-2 και στον επαναληπτικό η ομάδα μας κέρδισε με 3-0 και πήρε πανηγυρικά την πρόκριση.

Και την επόμενη χρονιά (2005-2006) κληρώθηκαν μαζί ΟΜΟΝΟΙΑ και Απόλλωνας, αυτή τη φορά στα προημιτελικά. Με νίκη 0-2 στο πρώτο παιχνίδι και ισοπαλία 0-0 στον επαναληπτικό, η ΟΜΟΝΟΙΑ πήρε την πρόκριση για την επόμενη φάση.

Διαφορετική από τις υπόλοιπες ήταν η… συνάντηση ΟΜΟΝΟΙΑΣ και Απόλλωνα την περίοδο 2007-2008. Αυτό γιατί πρώτα αφορούσε τη φάση των ομίλων, που ουσιαστικά ήταν τα προημιτελικά και κατά δεύτερο προκρίθηκαν αμφότερες και οι δύο ομάδες. Στην πρεμιέρα των ομίλων το ματς στο ΓΣΠ τελείωσε ισόπαλο 2-2, ενώ η αναμέτρηση της 5ης αγωνιστικής στο Τσίρειο ήταν και πάλι χωρίς νικητή, με το σκορ στο 1-1. Ο Απόλλωνας πέρασε στην επόμενη φάση ως 1ος στον όμιλο με 12 βαθμούς, ενώ με τρεις λιγότερους η ΟΜΟΝΟΙΑ προκρίθηκε τερματίζοντας στην 2η θέση.

Για το τρόπαιο τέθηκαν αντιμέτωπες οι δύο ομάδες την περίοδο 2010-2011, στον τέταρτο μεταξύ τους τελικό στην ιστορία του Κυπέλλου. Μετά από το ισόπαλο 1-1 σε κανονική διάρκεια και παράταση, η ΟΜΟΝΟΙΑ κατέκτησε τον τίτλο στη διαδικασία των πέναλτι με σκορ 4-3, σε ένα παιχνίδι που έγινε στο ΓΣΖ.

Στο εκτός έδρας γκολ κρίθηκε η πρόκριση την αγωνιστική περίοδο 2013-2014, που για τα προημιτελικά του θεσμού η ΟΜΟΝΟΙΑ κέρδισε 2-1 στο πρώτο ματς, αλλά έχασε στον επαναληπτικό που έγινε στη Λεμεσό με 1-0.

Πιο πρόσφατη μονομαχία μεταξύ ΟΜΟΝΟΙΑΣ και Απόλλωνα ήταν την περσινή χρονιά, 2015-2016, στον τελικό του Κυπέλλου. Το παιχνίδι έγινε στο Τσίρειο στάδιο και ο Απόλλωνας επικράτησε με 2-1.