Home TOP NEWS Επιβεβλημένη η αλλαγή στο ποδοσφαιρικό τμήμα

Επιβεβλημένη η αλλαγή στο ποδοσφαιρικό τμήμα

Άλλη μια χρονιά βρίσκει τη βασίλισσα του κυπριακού ποδοσφαίρου να βολοδέρνει μεταξύ τέταρτης και πέμπτης θέσης. Κατ’ ακρίβεια δεν θυμόμαστε κάποιο σημείο του φετινού πρωταθλήματος, στο οποίο να ανεβήκαμε πιο ψηλά από την τέταρτη θέση.


Είναι ντροπή. Για τους ιδρυτές, για τους φιλάθλους μας, για την περήφανη ιστορία μας, για τα παιδιά μας. Γι’ αυτό δεν έχουμε καμία διάθεση να τα μασήσουμε. Θα μιλήσουμε στα ίσια και με επιχειρήματα. Χωρίς να προσβάλλουμε κανέναν, χωρίς να διαβάλλουμε, χωρίς να στοχοποιούμε.

Ασφαλώς και δεν μπορεί να ευθύνεται ένα μόνο άτομο για μια αποτυχία. Ή καλύτερα για συνεχόμενες αποτυχίες. Δεχόμαστε ότι φέτος δουλέψαμε με ένα διαφορετικό μοντέλο, το οποίο ήταν καθολικής αποδοχής, αλλά στην τελική δεν μας βγήκε. Αλλά και ότι θα ήταν άδικο να φορτωθεί ένα άτομο εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη για φέτος.

Δεχόμαστε ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ παραμένει σε δυσμενή οικονομική θέση, λόγω των οικονομικών εγκλημάτων του παρελθόντος, της κακοδιαχείρισης, της σπατάλης και της αχαπαροσύνης. Από τα οποία προσπαθεί να απαλλαγεί ώστε να μπορέσει να ανακάμψει. Καθώς και ότι αυτή η δεινή οικονομική κατάσταση δυσκολεύει τα πάντα, ακόμη και την πρωταγωνιστική πορεία του συλλόγου.

Όμως, να μην εθελοτυφλούμε, ούτε να περιπαιζούμαστε, όπως λέμε στην κυπριακή, μεταξύ μας. Δεν μπορεί να αποποιείται την ευθύνη ο επικεφαλής του ποδοσφαιρικού Τμήματος. Επειδή στην τελική, ο Τεχνικός Διευθυντής ή ο εκάστοτε προπονητής, εργοδοτείται από τον Σύλλογο. Σε κάποιους λογοδοτεί. Κάποιος τον ελέγχει. Κάποιος έχει την ευθύνη γι’ αυτό το Τμήμα και τις επιλογές που γίνονται. Όπως και για τα άλλα τμήματα του σωματείου.

Σε ποιον να αναζητήσουμε ευθύνη; Σε όλους; Όχι, γιατί γίνονται και θετικά πράγματα, τα οποία αναγνωρίζουμε. Δεν ισοπεδώνουμε, ούτε μηδενίζουμε διότι αυτό πραγματικά δεν βοηθά την ομάδα. Κι ας έχουμε δεχθεί πολλές φορές πίεση για αυτό, αφού ο κόσμος έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια του.

Γιατί, η παρακμή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ δεν ξεκίνησε το 2014, όταν βγήκαν στην επιφάνεια τα συντρίμμια της ανευθυνότητας. Από το 1989, μέχρι το 2014 τι πετύχαμε; Κατακτήσαμε 4 πρωταθλήματα (1993, 2001, 2003, 2010) και 6 κύπελλα (1991, 1994, 2000, 2005, 2011, 2012). Μας ικανοποιεί αυτός ο αριθμός; Δικαιούται να είναι καχύποπτος και αρνητικός ο κόσμος, όταν υπάρχουν στο συμβούλιο και σε καίρια πόστα άτομα που είναι στα μάτια του ταυτισμένα με τα 25 περίπου χρόνια της παρακμής; Αλήθεια αδικεί κανείς τον κόσμο που φωνάζει και απομακρύνεται;

Είναι εντελώς ανεύθυνο να πιστεύουμε ότι αλλαγή στο ποδοσφαιρικό τμήμα επιθυμεί μόνο η Θύρα 9. Όλος κόσμος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είναι απογοητευμένος και πληγωμένος. Δείτε τα νούμερα των εισιτηρίων διαρκείας, δείτε την προσέλευση, δείτε επιτέλους τι συμβαίνει στις νεαρότερες ηλικίες. Εφκάτε έξω από τον μικρόκοσμο της ψαθαρκάς και μιλάτε με τον κόσμο μας. Έχουμε μείνει λίγοι να προσπαθούμε να πείσουμε τους πολλούς να μείνουν κοντά. Και όσο δεν νιώθει αλλαγή ο κόσμος, μην έχετε καμία αμφιβολία θα λιγοστεύουμε.

Τέλος, δεν μπορούμε να σκεφτούμε, πως μπορει ο σημερινός επικεφαλής να παραμείνει στη θέση του, όταν ψήφισε εναντίον του Πάμπου Χριστοδούλου. Ολόσωστος να είναι στις ευθύνες του (που δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε πως δεν θα είναι), είναι φυσιολογικό να υπάρχουν συνεχώς σκιές, αμφισβητήσεις, υπόνοιες για υπόσκαψη κτλ. Δεν είναι πιο σωστό, να μπει το σωματείο πάνω από όλα και να γίνει αυτό που πρέπει για να διαλυθούν οι σκιές και οι αμφισβητήσεις; Ας βοηθήσουμε επιτέλους οι ίδιοι να ηρεμίσουν τα πράγματα και να προχωρήσουμε.

Δεν στοχοποιούμε. Αναγνωρίζουμε την προσφορά στο σωματείο. Ξέρουμε ότι αφιερώθηκαν αρκετά χρόνια και αρκετές ώρες δουλειάς και προσφοράς. Ξέρουμε ότι, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων και ανεξάρτητα με τις όποιες διαφωνίες μπορεί να έχουμε, η προσφορά ήταν από αγνό ενδιαφέρον και αγάπη για την ομάδα μας. Ήρθε η ώρα να δώσουμε τη σκυτάλη στους νέους. Για το καλό της ομάδας, κάποιος άλλος πρέπει να αναλάβει αυτό το πόστο.

Η αλλαγή είναι επιτακτική ανάγκη. Δεν πάει άλλο. Είμαστε στον πάτο, τι περιμένουμε άλλο για να κάνουμε ότι απαιτείται για να προχωρήσουμε ή τουλάχιστον να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας προς αυτή τη κατεύθυνση; Η μεγάλη ΟΜΟΝΟΙΑ είναι 5η, με μοναδικό στόχο την 4η θέση και δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σαν να μην τρέχει τίποτα.

υ.γ. Ξέρουμε ξέρουμε, γράφουμε πριν από ΟΜΟΝΟΙΑ-Αποέλ και θα διαταράξουμε το κλίμα και τα λοιπά, λες και ως τώρα όλα κυλάνε ρόδινα. Εσκεμμένα γράφουμε πριν το ΟΜΟΝΟΙΑ-Αποέλ γιατί πλέον πάει να χάσει κι αυτό τη σημασία του με την εικόνα μας. Γιατί αν συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν να μην τρέχει τίποτα, μπορεί και να το χάσουμε χωρίς να τελειώσει το αιώνιο. Κι αν παίξει η ομάδα όπως κόντρα στον Απόλλωνα και δεν έχει γίνει ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, μπορεί να τα διαβάζουμε και μόνοι μας από βδομάδας. Καλώς ή κακώς είμαστε σε κομβικό σημείο και το μέλλον της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είναι σημαντικότερο από 1 αιώνιο.