Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Η Επίτροπος τι λέει για την ταυτοποίηση;

Η Επίτροπος τι λέει για την ταυτοποίηση;

 


Έχουν γραφτεί και λεχθεί πολλά για την απόφαση της ταυτοποίησης κυρίως όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της ως μέτρο και την ηθική πλευρά του ζητήματος. Εκείνο που ακόμα δεν έχει αναφερθεί, είναι η νομική πλευρά της όλης υπόθεσης. Έχει δικαίωμα με βάση το νόμο η αστυνομία να απαιτεί τα προσωπικά δεδομένα των οπαδών για να τους αφήσει να δουν ποδόσφαιρο; Ποια είναι η άποψη της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων περί του θέματος;

Γράφουμε γιατί γνωρίζουμε την ευαισθησία της Επιτρόπου κ. Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, η οποία ήδη έτριξε τα δόντια στους πολιτικούς και τις προεκλογικές καμπάνιες τους. Γράφουμε επίσης γιατί μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως από το Μάιο του 2018, όταν θα μπει σε εφαρμογή ο Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (General Data Protection Regulation), όχι μόνο θα είναι παράνομη η ταυτοποίηση, αλλά θα επιφέρει και πρόστιμο 4% επί του τζίρου ή 20 εκατομμυρίων (όποιο ποσό είναι πιο μεγάλο) στην αρχή που την επιβάλλει.

Λέει λοιπόν ο καινούριος κανονισμός ανάμεσα σε άλλα, ότι η εταιρεία, οργανισμός ή φυσικό πρόσωπο που συλλέγει τα δεδομένα πρέπει καταρχάς να έχει την έγκριση των πελατών σε συγκεκριμένους όρους και κανονισμούς (στην προκειμένη οπαδών) πριν τα συλλέξει. Λέει πως πρέπει να τους ενημερώνει όποτε ανανεώνονται οι όροι, αλλά και για τους τρόπους που προτίθεται να διαφυλάξει την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων. Επιπρόσθετα υποχρεώνει την αρχή που συλλέγει τα δεδομένα να ενημερώσει πώς θα φυλάσσονται (κρυπτογραφημένα ή ψευδωνημημένα) αλλά και τους τρόπους που θα τα καταστρέψει, αν το ζητήσει ο πελάτης (στην προκειμένη οπαδός). Μπορεί η αστυνομία να βεβαιώσει και να αποδείξει πως θα καταστραφούν όλα τα εισιτήρια; Δεν νομίζουμε. Και όσα αναφέρουμε πιο πάνω, είναι μόνο μερικές από τις υποχρεώσεις της κάθε αρχής, η νομοθεσία περιλαμβάνει και πολλά άλλα, αρκετά πιο περίπλοκα.

Και τι μας νοιάζει εμάς αφού θα μπει σε ισχύ το Μάιο του 2018 θα μας πει κάποιος; Μα έρχεται απλά να αποδείξει πως η ταυτοποίηση είναι άλλο ένα αναποτελεσματικό ημίμετρο, αφού σε κάποιους μήνες πολύ απλά δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί, εκτός κι αν η αστυνομία, τα γήπεδα και οι ομάδες, προτίθενται να πληρώσουν το πρόστιμο (τα 20 εκατομμύρια είναι πραγματικό ποσό και όχι υπερβολή). Ανεξάρτητα όμως με το τι θα ισχύει από τότε, μας ενδιαφέρει πραγματικά να ακούσουμε την άποψη της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και τώρα. Γιατί αν ισχύουν οι πληροφορίες μας, παραβιάζονται και τώρα κανονισμοί και είναι εις γνώση του γραφείου. Αναφέρουμε τα πιο πίσω με κάθε επιφύλαξη.