Home TOP NEWS Η μείωση του χρέους και η μακροχρόνια προοπτική πλήρους εξόφλησης

Η μείωση του χρέους και η μακροχρόνια προοπτική πλήρους εξόφλησης


Βήμα μπροστά, σε ότι αφορά στην μακροχρόνια προσπάθεια που έχει αρχίσει για πλήρη εξόφληση του χρέους που κουβαλάει στις πλάτες του το σωματείο, έκανε η ΟΜΟΝΟΙΑ, σύμφωνα με τα νούμερα που ανακοινώθηκαν στην Γενική Συνέλευση της περασμένη Τετάρτης. Το OmonoiaNews μίλησε με τα υπεύθυνα άτομα στις θέσεις κλειδιά γύρω από τα οικονομικά θέματα την ΟΜΟΝΟΙΑΣ και σας παρουσιάζει το τι ισχύει σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που μας δόθηκαν.

Η μείωση ύψους 1,7 εκατομμυρίων Ευρώ αφορά τόσο στο χρέος του σωματείου αλλά και του ποδοσφαιρικού τμήματος (υπό τη διαχείριση Παπασταύρου), την ΟΜΟΝΟΙΑ σαν σύνολο.  Δηλαδή τα 16,5 εκατομμύρια που ίσχυαν πέρσι φέτος έπεσαν στα 14,8 εκατομμύρια εκ των οποίων τα 4,2 εκ. Ευρώ είναι βάρος για το σωματείο και τα 10,6 εκατομμύρια χρέους είναι στις πλάτες του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Το χρέος τους Σωματείου ανέρχεται σήμερα στα 4,2 εκ. Ευρώ από τα 4,5 εκ. Ευρώ που ίσχυαν πριν από ακριβώς ένα χρόνο. Η μείωση ύψους 1,7 εκατομμυρίων, στο σύνολο της μείωσης για Σωματείο και Ποδοσφαιρικό Τμήμα, προέκυψε από υποχρεώσεις οι οποίες αποπληρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον Σταύρο Παπασταύρου ο οποίος εξόφλησε περίπου 1,4 εκ. Ευρώ από το χρέος του ποδοσφαιρικού, ενώ το σωματείο από την πλευρά του κατάφερε να συμβάλει με ένα ποσό γύρω στις 300 χιλιάδες Ευρώ, το οποίο και πάλι είναι καταβολή ποσού από την πλευρά Παπασταύρου προς το Σωματείο.

Σε σχέση με το χρέος στο ποδοσφαιρικό, όταν η παρούσα διοίκηση αναλάμβανε αυτό ανερχόταν στα 12,0 εκατομμύρια ευρώ ενώ σήμερα είναι στα 10,6 εκ. Ευρώ.

Το ποσό που καλείται μέσα στα επόμενα 15 χρόνια να εξοφλήσει ο Σταύρος Παπασταύρου, μέσω της διαχείρισης του ποδοσφαιρικού τμήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, αφορά σε κάποιες εκκρεμότητες προς το κράτος (ΦΠΑ, Κοινωνικές Ασφαλίσεις, Φόρος Εισοδήματος), αλλά και ένα ποσό το οποίο οφείλει η ομάδα στο ΓΣΠ.

Από τα 4,2 εκατομμύρια που είναι χρεωμένο το σωματείο το 1,1 εκ. Ευρώ αφορά στο ομόλογο και τα υπόλοιπα οφειλές για τραπεζικά δάνεια, οφειλές στον ΚΟΑ για τα γήπεδα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και σε διάφορους άλλους.

Ουσιαστικά το χρέος, συνολικά, θα εξοφληθεί μέσα στην επόμενη 15ετία από τον Σταύρο Παπασταύρου. Μέσα από τη διαχείριση του ποδοσφαιρικού τμήματος έχει δεσμευτεί να αποπληρώσει ολόκληρο το ποσό του χρέους που έχει επωμισθεί για το ποδόσφαιρο ενώ το χρέος του σωματείου θα αρχίσει να αποπληρώνεται σταδιακά τα επόμενα χρόνια χρησιμοποιώντας τα έσοδα της συμφωνίας με τον Παπασταύρου, όταν δηλαδή το χρονιαίο ποσό που θα καταβάλλεται προς το σωματείο θα είναι κατά πολύ περισσότερο από το σημερινό.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι, στην αρχική εκτίμηση που έγινε τον Μάρτιο του 2018 και αφορούσε σε χρέος ύψους 3,6 εκ. Ευρώ για το σωματείο υπήρξε αύξηση, όπως εξηγήθηκε από τον τότε Προέδρο κ. Τζιωνή, λόγω κάποιων προεισπράξεων, δανεισμών και δικαστικών υποθέσεων οι οποίες δεν είχαν υπολογιστεί στους πραγματικούς λογαριασμούς του Μαΐου του 2018. Επίσης, στο τελικό ποσό του χρέους του σωματείου το οποίο τελικά ανήλθε στα 5,4 εκ. Ευρώ, οι 900 χιλιάδες αποσβέστηκαν άμεσα με την καταβολή του συγκεκριμένου ποσού από τον Σταύρο Παπασταύρου με την υπογραφή της συμφωνίας, φτάνοντας στο τελικό ποσό των 4.5 εκ. ευρώ για το 2018.