Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Τα 8 μαθήματα του Φέργκιουσον για μανατζμεντ

Τα 8 μαθήματα του Φέργκιουσον για μανατζμεντ


Γίνεται αρκετός λόγος για το τι είδους ανθρώπους χρειάζεται η ΟΜΟΝΟΙΑ, τόσο σε διοικητικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ενίσχυσης του τημ και οργάνωσης του ποδοσφαιρικού τμήματος. Είναι κοινώς αποδεκτό, πως η ομάδα μας αλλάζει συχνά προσανατολισμό και κάποιες φορές μοιάζει δίχως πλάνο.

Το Harvard Business Review, είχε τις ίδιες απορίες μαζί μας. Τι χρειάζεται τελικά για να καταφέρει μια ομάδα να οργανωθεί; Υπάρχουν κανόνες για σωστό μάνατζμεντ μιας ομάδας; Για να πάρει απαντήσεις, ρώτησε τον κορυφαίο ίσως μάνατζερ όλων των εποχών Σερ Άλεξ Φέργκουσον. Ο Σερ Άλεξ μίλησε κυρίως για όσα αφορούν το ποδοσφαιρικό τμήμα αυτό καθ’ αυτό, οι απόψεις του όμως πέρασαν μέσα από τα χρόνια σαν φιλοσοφία στη Μάντσεστερ Γιουνάιτετ και αποτέλεσαν το όραμα και πλάνο της.

Πιο κάτω επιγραμματικά τα “8 μαθήματα του Φέργκιουσον” καθώς και σύνδεσμος για ολόκληρη τη μελέτη του Harvard Business Review. Αρκετά είναι απόλυτα ποδοσφαιρικά, άλλα αφορούν γενικότερα το μάνατζμεντ μιας ομάδας που θέλει να λειτουργεί σωστά. Να εφαρμοστούν όλα είναι βέβαια αδύνατο, όμως πάντα πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από τους μεγάλους. Ειδικά το σημείο 8, πρέπει να είναι ευαγγέλιο και νιώθουμε ότι εκεί υστερήσαμε πολύ.

Μάθημα 1: Ξεκίνα με τα θεμέλια Όταν δίνεις ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους (σε όλα τα επίπεδα του συλλόγου) δεν δημιουργείς μόνο μακρύτερη ζωή για την ομάδα, αλλά χτίζεις και αφοσίωση. Πάντα θα θυμούνται ότι ήσουν ο μάνατζερ που τους έδωσε την ευκαιρία.

Μάθημα 2: Τόλμα να ξαναχτίσεις την ομάδα σου Το πιο δύσκολο πράγμα να κάνεις είναι να αφήσεις να φύγει ένας παίκτης που είναι σπουδαίος άνθρωπος, αλλά στο γήπεδο δεν πάει καλά. Αν δεις την αλλαγή, πρέπει να αναρωτηθείς, πώς θα είναι τα πράγματα σε δυο χρόνια.

Μάθημα 3: Θέτε ψηλούς στόχους..και βεβαιώσου ότι τους κυνηγάνε όλοι Πάντα έλεγα σε όλους (στην ομάδα και το σύλλογο) πως το να δουλεύεις σκληρά όλη σου τη ζωή είναι ταλέντο. Περίμενα βέβαια περισσότερα από τα αστέρια, περίμενα αυτοί να δουλεύουν περισσότερο από όλους.

Μάθημα 4: Ποτέ μην χάσεις τον έλεγχο Υπάρχουν πολλές φορές που πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου αν ορισμένοι παίκτες επηρεάζουν την ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια, την απόδοση της ομάδας και τον έλεγχο σου στους παίκτες αλλά και το προσωπικό. Αν το κάνουν, πρέπει να το κόψεις άμεσα.

Μάθημα 5: Ταίριασε το μήνυμα για τη στιγμή Για ένα παίκτη, αλλά και για κάθε άνθρωπο σε κάθε πόστο, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ακούσει “καλή δουλειά”. Είναι οι καλύτερες λέξεις στο κόσμο.

Μάθημα 6: Ετοιμάσου να κερδίσεις Είμαι τζογαδόρος, μου αρέσει το ρίσκο και μπορεί να το δει κανείς στον τρόπο που παίζαμε τα τελευταία λεπτά. Αν ήμασταν πίσω, 15 λεπτά πριν τον αγώνα έπαιρνα ρίσκα. Ήμουν απόλυτα χαρούμενος να χάσω 1-3 παρά 1-2, αρκεί να είχαμε δοκιμάσει να ισοφαρίσουμε ή να κερδίσουμε. Τα τελευταία 15 λεπτά ήταν όλα για όλα.

Μάθημα 7: Στηρίχθου στη δύναμη της παρατηρητικότητας Η παρατήρηση είναι κριτικό κομμάτι των ικανοτήτων μανατζμεντ. Η ικανότητα να δεις πράγματα, είναι το κλειδί, ή μάλλον η ικανότητα να δεις πράγματα που δεν τα περίμενες.

Μάθημα 8: Μην σταματήσεις ποτέ να εξελίσσεσαι, να προσαρμόζεσαι

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αρέσκονται στις αλλαγές. Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν έχουμε επιλογή να μην αλλάζουμε, να μην προσαρμοζόμαστε στις απαιτήσεις.

Ολόκληρη η έρευνα εδώ