Home TOP NEWS Euro 2024: Αυτά είναι τα γκρουπ δυναμικότητας και οι πιθανοί αντίπαλοι στα...

Euro 2024: Αυτά είναι τα γκρουπ δυναμικότητας και οι πιθανοί αντίπαλοι στα προκριματικά του Euro 2024

Το τέλος του Nations League ολοκλήρωσε το σχηματισμό των έξι γκρουπ δυναμικότητας για την κλήρωση των προκριματικών του Euro 2024. Η Κύπρος βρίσκεται στο 5ο γκρουπ και η Ελλάδα βρίσκεται στο 4ο γκρουπ. Ποιοι είναι οι πιθανοί αντίπαλοι και ποιους αποφεύγει.


Ο τρόπος διεξαγωγής της κλήρωσης

Τα γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση της Φρανκφούρτης είναι επτά. Ένα εξ αυτών, το γκρουπ του Nations League, περιλαμβάνει τις τέσσερις ομάδες που θα βρεθούν στο Final Four του τουρνουά τον Μάρτιο του 2024 (Κροατία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία) και οι οποίες θα τοποθετηθούν επικεφαλής σε όμιλο πέντε ομάδων, ώστε να έχουν δύο λιγότερες αγωνιστικές στο πρόγραμμά τους για να μπορούν να δώσουν τα παιχνίδια του Final Four.

Από την κλήρωση θα σχηματιστούν δέκα προκριματικοί όμιλοι, με τους επτά εξ αυτών να απαρτίζονται από πέντε ομάδες και τους υπόλοιπους τρεις να έχουν από έξι ομάδες. Στην τελική φάση προκρίνονται οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου, καθώς και τρεις ομάδες από το Nations League που δεν θα τερματίσουν σε αυτές τις δύο πρώτες θέσεις. Η 24η ομάδα (ή η πρώτη χρονικά) είναι η Γερμανία, που προκρίθηκε απευθείας ως διοργανώτρια.

Στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας περιλαμβάνονται έξι ομάδες, οι οποίες θα τοποθετηθούν επίσης επικεφαλής σε κάποιον προκριματικό όμιλο. Το 2ο, το 3ο, το 4ο και το 5ο γκρουπ δυναμικότητας αποτελείται από δέκα ομάδες έκαστο, ενώ στο 6ο γκρουπ υπάρχουν τρεις ομάδες, για τους τρεις ομίλους που θα περιλαμβάνουν έξι ομάδες.

Η Κύπρος στο 5ο γκρουπ δυναμικότητας

Η ήττα από το Κόσοβο (1-5) άφησε την Κύπρο στην τελευταία θέση του ομίλου της Γ Κατηγορίας του Πρωταθλήματος Εθνών και έτσι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αντιμετωπίσει το Γιβραλτάρ σε αγώνες μπαράζ τον Μάρτη του 2024 για παραμονή στην Γ’ Κατηγορία. Όμως, για την ομάδα του Τιμούρ Κετσπάγια προέχουν τα προκριματικά του Εuro 2024, διοργάνωση που αποτελεί στοίχημα για τον νέο προπονητή.

Η Κύπρος θα είναι στο 5ο γκρουπ δυναμικότητας μαζί με Σλοβακία, Βόρεια Ιρλανδία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Γιβραλτάρ, Εσθονία, Λετονία, Μολδαβία, Μάλτα, δηλαδή χώρες με τις οποίες δεν μπορεί να κληρωθεί.

Η Εθνική στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας

Η θέση της ελληνικής ομάδας είναι γνωστή εδώ και καιρό, αφού θα βρεθεί στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας, λόγω της θέσης της στο Natons League.

Για την κλήρωση αυτή, η UEFA χρησιμοποιεί την τελική κατάταξη του Nations League 2022-2023, με την Ελλάδα να μην μπορεί να ανέβει πάνω από την 33η θέση, ούσα στη League C του τουρνουά. Οι ομάδες που βρίσκονται από την 31η θέση έως την 40ή θα τοποθετηθούν στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας και η χώρα μας ήταν αναπόφευκτο να βρεθεί εκεί.

Μαζί της θα είναι στο ίδιο γκρουπ δυναμικότητες η Βουλγαρία, η Τουρκία, το Κόσοβο, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, η Γεωργία, το Λουξεμβούργο, η Βόρεια Μακεδονία και τα Νησιά Φερόε, δηλαδή χώρες με τις οποίες δεν μπορεί να κληρωθεί.

Τα γκρουπ δυναμικότητας για τα προκριματικά του Euro 2024

  1. Δανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Ελβετία, Πολωνία + Ολλανδία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία (ως γκρουπ Nations League)
  2. Γαλλία, Αυστρία, Τσεχία, Αγγλία, Ουαλία, Ισραήλ, Βοσνία, Σερβία, Σκωτία, Φινλανδία
  3. Ουκρανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Ιρλανδία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σουηδία, Αρμενία
  4. Γεωργία, Ελλάδα, Τουρκία, Καζακστάν, Λουξεμβούργο, Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Βουλγαρία, Νησιά Φερόε, Βόρεια Μακεδονία
  5. Σλοβακία, Βόρεια Ιρλανδία, Κύπρος, Λευκορωσία, Λιθουανία, Γιβραλτάρ, Εσθονία, Λετονία, Μολδαβία, Μάλτα
  6. Ανδόρα, Σαν Μαρίνο, Λιχτενστάιν

Πηγή:sport24.gr