Home Uncategorized “Kλείδωσε” το μνημόνιο – 10ετής περίοδος χάριτος και 2,5% επιτόκιο

“Kλείδωσε” το μνημόνιο – 10ετής περίοδος χάριτος και 2,5% επιτόκιο

mnimonio_cy


Ανακοινώθηκε νωρίς το απόγευμα στο προεδρικό η συμφωνία κυβέρνησης-Τρόικας για το κυπριακό μνημόνιο.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο παραιτηθείς υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσαν ότι το δάνειο που θα λάβει η Κύπρος είναι 10 δις ευρώ με επιτόκιο 2,5%, δέκα χρόνια περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή και 12ετή αποπληρωμή.

Η περίοδος εφαρμογής του προγράμματος επεκτείνεται μέχρι το 2018.

Η συμφωνία προνοεί νέες κλιμακωτές περικοπές στους μισθούς του δημοσίου από 0,8% μέχρι 2,5%.

Ο Χρίστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι οι περικοπές αυτές αποφασίστηκαν προκειμένου να σωθούν οι θέσεις εργασίας των εκτάκτων εκπαιδευτικών και των ωρομισθίων του δημοσίου.

Το μνημόνιο περιλαμβάνει επίσης ειδικό τέλος 1,5% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, το οποίο θα τερματιστεί όταν εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, στην καταβολή αυτού του τέλους μπορούν να συμμετέχουν εθελοντικά και οι πολύτεκνες οικογένειες.

Είπε ακόμη ότι τα ταμεία προνοίας που είναι στη Λαϊκή τράπεζα θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με τα ταμεία στην τράπεζα Κύπρου.

Ορίζεται τραπεζικός μεσολαβητής ο οποίος θα δίδει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να προχωρούν σε διακανονισμό των οφειλών τους, με τις τράπεζες. Ίσως με κάποια επιμήκυνση.
Σε σχέση με το φυσικό αέριο, ο Χρίστος Στυλιανίδης είπε ότι η αξιοποίηση των εσόδων θα είναι υπό τη δικαιοδοσία του κράτους.

Ο Μιχάλης Σαρρής δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι το χάπι θα είναι πικρό, κατά την έκφραση του, μας επιτρέπεται με τη συμφωνία να αισιοδοξούμε ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες χωρίς νέες θυσίες.

ASTRA