Home Uncategorized Τι άφησε πίσω του ο τυφώνας Sandy

Τι άφησε πίσω του ο τυφώνας Sandy

High winds blow sea foam onto Jeanette's Pier in Nags Head, N.C., on Oct. 28 as wind and rain from Hurricane Sandy move into the area. Governors from North Carolina to Connecticut declared states of emergency


Με την καταμέτρηση των πληγών -θυμάτων, ζημιών και προβλημάτων- που άφησε πίσω του ο φονικός τυφώνας Σάντυ μετά το καταιγιστικό χτύπημά του στις βορειονατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, κάτοικοι και Αρχές προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν προκειμένου να επιστρέψουν στην ομαλή καθημερινότητά τους.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι ότι -εκτός απροόπτου- το μεγάλο χτύπημα του Σάντυ ολοκληρώθηκε και οι φόβοι πλέον είναι για τις κατολισθήσεις, τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και γενικά κατά πόσο θα αντέξουν οι υποδομές τις επιπτώσεις που άφησε πίσω της η θεομηνία.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ματαίωσε όλες τις προεκλογικές του εμφανίσεις για την Τετάρτη και θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον για να συντονίσει τις επιχειρήσεις των ομοσπονδιακών αρχών μετά το πλήγμα του κυκλώνα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές.

“Ο πρόεδρος θα παραμείνει την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα παρέχονται όλες οι ομοσπονδιακές μέριμνες για την στήριξη των εργασιών για την αποκατάσταση» των τοπικών κοινωνικών”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί στο Νιου Τζέρσεϊ, μία από τις περισσότερο πληγείσες πολιτείες των ανατολικών ΗΠΑ από το πέρασμα του κυκλώνα Σάντι, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος σημείωσε εξάλλου ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τις τοπικές αρχές να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που προκάλεσε ο κυκλώνας.

Ο κατάλογος των θυμάτων του φονικού τυφώνα

Τουλάχιστον 48 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στις ΗΠΑ και ένας στον Καναδά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν στη ζωή τους στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Άντριου Κουόμο.

Οι δέκα βρήκαν τον θάνατο στην πόλη της Νέας Υόρκης, δήλωσε ο δήμαρχος της Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Οι αριθμοί αυτοί έρχονται να προστεθούν στους δύο νεκρούς, ο ένας εξ αυτών ήταν πυροσβέστης, στην Πολιτεία Κονέκτικατ, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Νταν Μαλό

Άλλα τρία θύματα καταγράφηκαν στην Πολιτεία του Νιού Τζέρσεϊ -μεταξύ των οποίων ένας πατέρας και μια μητέρα, που συνεθλίβησαν όταν δέντρο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό τους, όπου μετέβαιναν και τα δύο τους παιδιά, τα οποία διεσώθησαν χωρίς τραύματα.

Στην Πενσιλβάνια έχασαν τη ζωή τους τέσσερα άτομα, μία γυναίκα σκοτώθηκε από πτώση δέντρου στο Μέριλαντ, ενώ στη Δυτική Βιρτζίνια -όπου σημειώνεται πυκνή χιονόπτωση- μία 48χρονη βρήκε το θάνατο σε δυστύχημα με φορτηγό.

Άλλη μία γυναίκα, μέλος του πληρώματος του τρικάταρτου HMS Bounty, το οποίο βυθίσθηκε ανοικτά της Βορείου Καρολίνας, υπέκυψε σε νοσοκομείο, ενώ ο κυβερνήτης του ιστιοφόρου αγνοείται ακόμη.

Εκτός των συνόρων των ΗΠΑ, στον Καναδά, όπου έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις του Σάντι, μία γυναίκα έχασε τη ζωή της χτυπημένη από απομεινάρια που παρέσυραν οι σφοδροί άνεμοι, σύμφωνα με την αστυνομία του Τορόντο.

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν

Όσον αφορά στις υπηρεσίες στη Νέα Υόρκη, ο Μπλούμπεργκ δήλωσε πως η λειτουργία του υπογείου σιδηροδρόμου της δεν προβλέπεται να επαναληφθεί για ακόμη τέσσερις με πέντε ημέρες, αλλά πρόσθεσε πως εντός της ημέρας ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να λειτουργήσει σε περιορισμένη κλίμακα το δίκτυο λεωφορείων, και από την Τετάρτη να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Παράλληλα, ο δήμαρχος δήλωσε πως τρεις από τις γέφυρες που συνδέουν το Μανχάταν με το Μπρούκλιν θα ανοίξουν από την Τετάρτη.

Πρόκειται για τις γέφυρες Μπρούκλιν, Μανχάταν, και Ουΐλιαμσμπεργκ.

Όπως έγινε γνωστό οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες στην Ουάσινγκτον θα λειτουργήσουν την Τετάρτη, μετά το κλείσιμο των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ για δύο ημέρες λόγω του κυκλώνα Σάντι.

Το Αμερικανικό Γραφείο Διαχείρισης Προσωπικού ανακοίνωσε επίσης ότι οι υπάλληλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον θα έχουν την επιλογή να πάρουν την Τετάρτη μη προγραμματισμένη άδεια.

Την ίδια ώρα και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα ανοίξει και θα λειτουργήσει κανονικά την Τετάρτη όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη οι αρμόδιες αρχές στην πόλη της Νέας Υόρκης, έπειτα από το κλείσιμο της Γουόλ Στριτ για δύο ημέρες λόγω του κυκλώνα.

Ο εκπρόσωπος του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης Ρόμπερτ Ρέντιν δήλωσε ότι ο όροφος στον οποίο γίνονται οι συναλλαγές και το κτίριο δεν υπέστησαν ζημιές από τον Σάντυ.

Black out για οκτώ εκατομμύρια πολίτες

Πάνω από οκτώ εκ. νοικοκυριά έχουν παραμείνει χωρίς ηλεκτρικό σε 18 πολιτείες στα βορειανατολικά των ΗΠΑ και στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον εξαιτίας των προβλημάτων που προκάλεσε ο Σάντι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας.

“Στις 15:00 (ώρα Κύπρου), στις πληγείσες Πολιτείες καταγράφονταν 8.114.433 πελάτες χωρίς παροχή ηλεκτρικού στις ζώνες που δοκιμάσθηκαν”, υποδηλώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, προσθέτοντας πως η δεινότερα πληγείσα πολιτεία ήταν το Νιου Τζέρσεϊ, όπου παρέμειναν χωρίς ηλεκτρικό 2,5 εκατ. νοικοκυριά.

Πάνω από 130.000 νοικοκυριά παρέμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και στον Καναδά, εξαιτίας της πτώσεως δένδρων, ή ηλεκτρικών συρμάτων, κατά το διάβα του Σάντι από τις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Περίπου 90.000 κατοικίες βυθίσθηκαν στο σκοτάδι στην επαρχία Οντάριο, ανακοίνωσε η εταιρεία ηλεκτρισμού Hydro One, ενώ στο Κεμπέκ η εταιρεία Hydro-Quebec απαριθμεί σε 43.000 τις αντίστοιχες βλάβες, κυρίως γύρω από το Μόντρεαλ.

Προβλήματα και στο Διαδίκτυο

Πέρα από τις βλάβες στο ηλεκτρικό δίκτυο, και το Διαδίκτυο γνώρισε σημαντικές δυσκολίες στη λειτουργία του, με πολλούς δημοφιλείς ιστότοπους, όπως ο Huffington Post, να προσπαθούν να διορθώσουν «τις τεχνικές δυσκολίες» που αντιμετώπισαν.

Στην αρχική σελίδα του ο ιστότοπος Huffington Post τονίζει πως οι διακοπές ρεύματος, που προκλήθηκαν από τη μανία του Σάντι, προκάλεσαν “τεχνικές δυσκολίες”, υποχρεώνοντας τον να δημοσιεύει την Τρίτη μόνον λιγοστά άρθρα και χωρίς φωτογραφίες.

Ο ιστότοπος Gawker, όπως και άλλοι όπως οι Jejebel, ή ο Gizmodo, δεν ανταποκρίνονται, ενώ ο Buzfeed καλεί τους χρήστες να μεταβαίνουν σε άλλους λογαριασμούς του, όπως στο Tumblr, το Twitter, ή το Facebook για να δουν τις τελευταίες του ενημερώσεις.

πηγή: Aστρα