Home TOP NEWS Ο Μπερμπάτοφ, ο Στόιτσκοφ και ο Τζεβίζοφ!

Ο Μπερμπάτοφ, ο Στόιτσκοφ και ο Τζεβίζοφ!

dzevizov14


Αφιέρωμα στους Βούλγαρους ποδοσφαιριστές που είχαν επιτυχημένη Ευρωπαϊκή περιπέτεια έχει ετοιμάσει η ΟΥΕΦΑ. Στην επίσημη της ιστοσελίδα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αναφέρεται στους 10 παίκτες με τις περισσότερες συμμετοχές στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Στη σχετική λίστα βρίσκεται και ένας δικός μας. Ο Σπας Τζεβίζοφ βρίσκεται στην 5η θέση, έχοντας 29 συμμετοχές με τα χρώματα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και της ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Πρώτος στη σχετική λίστα είναι ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ με 61 και δεύτερος ο Χρίστο Στόιτσκοφ με 37.

  1. 61: Dimitar Berbatov (Bayer 04 Leverkusen, Manchester United FC, AS Monaco FC)
  2. 37: Hristo Stoichkov (PFC CSKA Sofia, FC Barcelona)
  3. 35: Emil Kostadinov (PFC CSKA Sofia, FC Porto, FC Bayern München, Fenerbahçe SK)
  4. 30: Boris Gaganelov (PFC CSKA Sofia)
  5. 29: Spas Dzhevizov (PFC CSKA Sofia, AC Omonia)
  6. 29: Dimitar Penev (PFC CSKA Sofia)
  7. 27: Asparuh Nikodimov (PFC CSKA Sofia)
  8. 27: Vladislav Stoyanov (FC Sheriff, PFC Ludogorets Razgrad)
  9. 27: Ivan Zafirov (PFC CSKA Sofia)
  10. 26: Elin Topuzakov (PFC Levski Sofia)

Ιδιαίτερα για τους πιο παλιούς, το όνομα Σπας Τζεβίζοφ δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Για τους νεαρούς, θυμηθείτε τι είχαμε γράψει πρόσφατα για τον Βούλγαρο:

Η αποχώρηση του μεγάλου Σωτήρη Καϊάφα το 1983, με 321 τέρματα σε 16 χρόνια, επέβαλλε αντάξιο αντικαταστάτη. Και οι τότε διασυνδέσεις της ΟΜΟΝΟΙΑΣ με τη Βουλγαρική αγορά, επέτρεψαν την κάθοδο ενός από τα μεγαλύτερα ταλέντα του βουλγαρικού ποδοσφαίρου.

Ήρθε στην Κύπρο σε ηλικία 28 ετών. Στα 4 χρόνια παραμονής του, κόσμησε με την παρουσία του το κυπριακό ποδόσφαιρο. Φορώντας τη φανέλα με το νούμερο 9, κέρδισε 3 πρωταθλήματα και ένα κύπελλο, σκοράροντας 82 τέρματα.

Παλληκάρι, ανίκητος στο ψηλό παιγνίδι -οι πιο παλιοί τον θυμούνται για τις άπιαστες του κεφαλιές και τις άριστες τοποθετήσεις του στη μεγάλη περιοχή, ο Σπας έγραψε τη δική του ιστορία με τα χρώματα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κερδίζοντας με το σπαθί του μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές των φίλων της ομάδας μας.

Την περίοδο 1986/87 πέτυχε 32 τέρματα, επίδοση που είναι η τρίτη καλύτερη όλων των εποχών στην Κύπρο, πίσω από άλλους δύο πράσινους κανονιέρηδες, τους Σωτήρη Kαϊάφα (44) και Ράινερ Ράουφμαν (42). Εκείνη τη σαιζόν, μαζί με τον Γιώργο Σαββίδη συνέθεσαν ένα από τα καλύτερα επιθετικά δίδυμα που αγωνίστηκαν ποτέ στο κυπριακό πρωτάθλημα. Σκόραραν 53 τέρματα.

Ο Σπας δεν μπορούσε να λείψει από τον αγώνα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για να κρατηθεί στη ζωή. Ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα των πρώην συμπαικτών του, συμμετέχοντας στον αγώνα επίδειξης των παλαιμάχων της ομάδας μας, που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2013 στο ΓΣΠ στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη σωτηρία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Στα 57 του χρόνια, ξεχώρισε για το αρχοντικό του στυλ, πέτυχε ένα πανέμορφο γκολ και κατά την αποχώρησή του εισέπραξε ένα ζεστό χειροκρότημα.

Αγαπημένος.