Home TOP NEWS Η αντι-ρατσιστική εκστρατεία της Γιαγκελόνια

Η αντι-ρατσιστική εκστρατεία της Γιαγκελόνια

stop-racism


Σε μια σειρά από αντι-ρατσιστικές ενέργειες προχώρησε την αγωνιστική χρονιά που τελείωσε η Γιαγκελόνια. Η επόμενη αντίπαλος της ομάδας μας, έλαβε επιχορήγηση 3,5 εκατομμυρίων Ζλότι (περίπου 800 χιλιάδων ευρώ) από τη Πόλη του Μπιάλιστοκ, για να δημιουργήσει το πρόγραμμα “Το Μπιάλιστοκ υπέρ της αποδοχής (της διαφορετικότητας)”. Το πρόγραμμα περιελάμβανε διάφορες μεθόδους καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, όπως επιμορφωτικά βίντεο, events με συμμετοχή ποδοσφαιριστών και άλλα.

Πρέπει πάντως να τονιστεί πως για να αρχίσει το πρόγραμμα, υπήρξε μια κακή αφορμή. Ακροδεξιά στοιχεία στη πόλη του Μπιάλιστοκ, έβαλαν φωτιά σε διαμέρισμα που κατοικείτο από Χίντου. Οι αρμόδιοι αποφάσισαν πως έπρεπε με κάθε τρόπο να πατάξουν το ρατσισμό, ξεκινώντας από την διαπαιδαγώγηση των οπαδών.

Κι αυτό γιατί γενικότερα, στις τάξεις των οργανωμένων στη Πολωνία, έχουν εδώ και καιρό παρεισφρήσει ακροδεξιά στοιχεία. Παρότι οι Πολωνοί σαν λαός είναι φιλόξενοι και ειδικά στις μεγαλουπόλεις σε κάποιο βαθμό πολιτικά αδιάφοροι (σ.σ. έχουν υποφέρει πολλά τόσο από τους Ναζί, όσο και από τους Σοβιετικούς), στο ποδόσφαιρο σχεδόν όλοι οργανωμένοι έχουν στις τάξεις τους (και) νεοναζί, ρατσιστές. Καλά κάνουν λοιπόν όλοι οι φίλοι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που θα είναι στη Βαρσωβία να αποφύγουν οποιαδήποτε συνάντηση με οπαδούς της Λέγκια και στο Μπιάλιστοκ με αυτούς της Γιαγκελόνια.

stop-racism2