Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ο Μαργκάσα για την ιστορία με τον Πέτεφ

Ο Μαργκάσα για την ιστορία με τον Πέτεφ

Ο πρώην ποδοσφαιριστής της ομάδας μας μίλησε στην ιστοσελίδα fifpro.org.


Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα και η οποία τιτλοφορείται “Πως η Αστυνομία “καθάρισε” το όνομα του Μαργκάσα”, ο Ρενάτο μίλησε για την περιπέτεια που είχε τα προηγούμενα χρόνια όταν κατηγορήθηκε από τον τότε προπονητή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Ιβάιλο Πέτεφ, περί στημένων αγώνων.

Η συνέντευξη του Μαργκάσα:

“Είναι μια απίστευτη ιστορία…”.

“Τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου (2018), η Πάφος FC, πρόσφερε 100 χιλιάδες ευρώ στην ΟΜΟΝΟΙΑ για την αγορά μου, δίνοντας μου ένα συμβόλαιο τριπλάσιο απ’ ότι έπαιρνα στο τριφύλλι. Είχα μια καλή συζήτηση με την ΟΜΟΝΟΙΑ για την προσφορά λέγοντας τους: «Είναι πολλά λεφτά για έναν 32χρονο ποδοσφαιριστή στην Κύπρο. Θα έπαιρνα το μεγαλύτερο συμβόλαιο της καριέρας μου και το μέλλον μου οικονομικά, θα ήταν εξασφαλισμένο. Αλλά η απόφαση είναι δική σας». Τότε η ΟΜΟΝΟΙΑ μου είπε: «Δεν μπορείς να φύγεις, είσαι ο αρχηγός μας».

«Εντάξει, αλλά πρέπει να μου δώσετε νέο συμβόλαιο», τους είπα, καθώς, εκείνο που είχα, ολοκληρωνόταν στο τέλος της σεζόν. Και αυτό έκαναν, παρόλο που δεν ήταν τόσο καλό όσο εκείνο της Πάφος FC.

Τρεις βδομάδες αργότερα, αποκλειστήκαμε από το κύπελλο. Πέρασα ως αλλαγή για την τελευταία μισή ώρα του αγώνα και ενώ βρισκόμασταν πίσω στο σκορ με 1-0. Ισοφαρίσαμε, αλλά είχαμε χάσει με 3-2 το πρώτο ματς και έτσι, αποκλειστήκαμε. Μετά το τέλος της αναμέτρησης στα αποδυτήρια, ο προπονητής μας, Ιβάιλο Πέτεφ, κλείδωσε την πόρτα και είπε: «Είναι απαράδεκτο αυτό που κάνατε». Κανένας δεν κατάλαβε τι εννοούσε…

«Γιατί είναι απαράδεκτο;», τον ρώτησα, «χάσαμε ένα αγώνα και φταίμε όλοι». Τότε έδειξε εμένα και άλλους δύο Πορτογάλους στην ομάδα. «Εσάς τους τρεις δεν σας θέλω στην ομάδα πλέον». Κάπως έτσι, φύγαμε.

Στη συνέχεια, σε διάφορες ιστοσελίδες και φόρουμ οπαδών, άρχισαν να διαδίδονται φήμες για αποκλεισμό μας επειδή φέρεται να στήσαμε τον αγώνα του κυπέλλου. Αμέσως κάλεσα τον ΠΑΣΠ και είπα: «Πρέπει να ρωτήσετε το κλαμπ γιατί είμαστε εκτός». Επίσημα η ΟΜΟΝΟΙΑ, δεν είπε ποτέ ότι πουλήσαμε το ματς αλλά δεν μας δέχθηκαν πίσω στην ομάδα.

Ένα μήνα αργότερα, ο προπονητής είπε σε μια βουλγαρική ιστοσελίδα ότι οι τρεις μας πουλήσαμε το παιχνίδι κυπέλλου. Ήταν αμέσως στα Κυπριακά Μέσα: Ο κόουτς ενός από τους μεγαλύτερους συλλόγους λέει ότι οι παίκτες χειραγώγησαν αγώνα.

Την επόμενη μέρα, ο δικηγόρος του ΠΑΣΠ, Λοΐζος Χατζηδημητρίου, έκανε μια επίσημη μετάφραση για τα όσα είπε ο προπονητής μας και πήγαμε στην Αστυνομία. Ήθελα να γίνει η έρευνα γιατί δεν ήταν αλήθεια όλα αυτά. Το ίδιο βράδυ, η ΟΜΟΝΟΙΑ απέλυσε τον Πέτεφ.

Η Αστυνομία ήταν πολύ συνεργάσιμη, μίλησαν με τον προπονητή και κάποιους συμπαίκτες μας, επειδή ο κόουτς τους είπε πως, μερικοί συμπαίκτες μας, του είπαν πως στήναμε τα παιχνίδια. Στο τέλος όμως, δεν είχε πει κανένας της Αστυνομίας ότι χειραγωγούσαμε τα ματς.

Όχι βέβαια: δεν είχαν καμία απόδειξη! Μετά από τέσσερις μήνες, η αστυνομία δήλωσε επίσημα ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε και η υπόθεσή μας έκλεισε, αλλά η ζημιά είχε γίνει. Έφυγα από την ΟΜΟΝΟΙΑ, οι οπαδοί έβαζαν μεγάλη πίεση στον σύλλογο: «Δεν τον θέλουμε», και έτσι η ΟΜΟΝΟΙΑ μου είπε να αποχωρήσω.

«Δεν φεύγω, πρέπει να μου πληρώσετε το συμβόλαιο μου. Ήδη έχασα αρκετά χρήματα επειδή απορρίψατε την προσφορά της Πάφος FC, έχασα την καλή φυσική μου κατάσταση γιατί προπονούμουν μόνος μου για τρεις μήνες και είχα κακό όνομα επειδή επιτρέψατε στον προπονητή να με κατηγορήσει χωρίς κανένα στοιχείο. Πρέπει να πληρώσετε το συμβόλαιο μου», τους είπα. Στο τέλος,  πλήρωσαν μια μεγάλη αποζημίωση.

Είχα πάει και στο δικαστήριο, λόγω συκοφαντικής δυσφήμισης. Ακόμα κι αν η Αστυνομία βρει ότι δεν είσαι ένοχος, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν άτομα που θα λένε ότι ήμουν ύποπτος για στημένους αγώνες. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Ο κόσμος δεν μπορεί απλώς να λέει χωρίς στοιχεία ότι έστηνα αγώνες. Έχω καριέρα στο ποδόσφαιρο, αυτή είναι η δουλειά μου. Στις 8 το πρωί θα πάω για προπόνηση. Δουλεύω όλη μέρα, σκέφτομαι τι μπορώ να φάω και πως πρέπει να φροντίζω τα παιδιά μου και τη γυναίκα μου. Είμαι κανονικός άνθρωπος.

Ήμουν ένας από τους πιο αγαπητούς ποδοσφαιριστές στην ΟΜΟΝΟΙΑ, όμως όταν γύρισα με τη νέα μου ομάδα να αγωνιστώ ενάντια της, όλοι με μισούσαν. Ολόκληρο το στάδιο φώναζε πως ήμουν πουλημένος!

Αναγκάστηκα να αφήσω τα ψώνια μου στο σουπερμάρκετ, επειδή κάποιοι οπαδοί μου φώναζαν. Ακόμα και τώρα, τέσσερα χρόνια μετά, υπάρχουν κάποιοι που ακόμα μου βάζουν τις φωνές. Και όλα αυτά, επειδή κάποιος είπε πως χειραγωγούσα αγώνες…

Ήταν σημαντικό για εμένα να «καθαρίσω» το όνομα μου. Μου πήρε πάνω από ένα χρόνο, αλλά κέρδισα και πήρα παραπάνω αποζημίωση απ’ ότι περίμενα. Ήταν σπουδαία νέα.

Θέλω να γίνω το παράδειγμα, επειδή πολλοί ποδοσφαιριστές κατηγορούνται συχνά και πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας. Έχουμε μια δυνατή ένωση παικτών, που θα έκανε τα πάντα για να μας προστατεύσει. Θέλω να πω σε όλους τους ποδοσφαιριστές, να μην φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια και να μιλήσουν. Επίσης, αν οι μισθοί σας απλήρωτοι, ή εάν κάποιος σας πλησιάσει για να στήσετε έναν αγώνα, μιλήστε, διότι αλλιώς, θα το πληρώσετε ακριβά. Προστατεύστε τον εαυτό σας».