Home SPORTS NEWS Τσάμπιονς Λιγκ: Οι 7 κάτοχοι και οι 9 πρωτάρες

Τσάμπιονς Λιγκ: Οι 7 κάτοχοι και οι 9 πρωτάρες


Το Τσάμπιονς Λιγκ είναι στη φάση των «16». Σε λίγους μήνες θα ξέρουμε τη νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης. Την 65η κατά σειρά. Άραγε θα είναι κάποια που το έχει ξαναπάρει, κάποια από τις συνολικά 22 που το έχουν κατακτήσει, ή θα έχουμε την 23η διαφορετική ομάδα; Από τις 22 που το έχουν πανηγυρίσει πάντως, οι 7 είναι στους 16. Δηλαδή 7 ομάδες μπορούν να αλλάξουν τον χάρτη στους ήδη υπάρχοντες κατακτητές.

Αν το κατορθώσει κάποια από τις άλλες 10, τότε θα έχουμε μία νέα κάτοχο. Οι 7 που το έχουν κατακτήσει και συνεχίζουν είναι οι Ρεάλ Μαδρίτης, Λίβερπουλ, Μπάγερν, Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, Ντόρτμουντ και Τσέλσι. Ποιον θεωρούν φαβορί οι στοιχηματικές εταιρίες; Τι βλέπουν οι μεγάλοι bookmakers, σαν την bet365; Η απάντηση θα δοθεί παρακάτω!

55 χρόνια Τσάμπιονς Λιγκ

Μπορείτε να το πείτε και Πρωταθλητριών, αλλά η ζωή προχωρά. Τα πάντα αλλάζουν. Έτσι λοιπόν και η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στον κόσμο, δεν άλλαξε απλά όνομα, άλλαξε και τρόπο διεξαγωγής και πολλά, πολλά άλλα. Ένα από αυτό είναι ότι δεν παίζουν πια σε αυτό μόνο οι πρωταθλήτριες των χωρών, αλλά περισσότερες ομάδες, από τις ισχυρές – ποδοσφαιρικά- χώρες. Κάπως έτσι ο μύθος της Νότιγχαμ Φόρεστ μπορεί να σπάσει κάποια στιγμή πιο εύκολα απ’ ότι στο παρελθόν. Τι είχε καταφέρει η ομάδα του Κλαφ; Μα φυσικά να είναι η μόνη (και είναι ακόμη η μόνη) που έχει κατακτήσει περισσότερα Τσάμπιονς Λιγκ από πρωταθλήματα στη χώρα της. Πώς γίνεται αυτό; Απλά, το 1977-78 κατακτά το πρωτάθλημα Αγγλίας, παίρνει το Πρωταθλητριών (όπως ονομαζόταν τότε) το 1978-79. Την επόμενη χρονιά, χωρίς να έχει πάρει το πρωτάθλημα εντός συνόρων, παίζει ως κάτοχος και το ξαναπαίρνει. Μοναδικό επίτευγμα.

Πόσες ομάδες το έχουν κατακτήσει;

Μετά την εισαγωγή με αυτήν την όμορφη ιστορία και εξόχως ενδιαφέρουσα από στατιστικής -και όχι μόνο- άποψης, ας δούμε πόσες ομάδες έχουν κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ. Οι ομάδες είναι 22. Πρόκειται για τις Ρεάλ Μαδρίτης, Μίλαν, Λίβερπουλ, Μπάγερν Μονάχου, Μπαρτσελόνα, Άγιαξ, Ίντερ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γιουβέντους, Μπενφίκα, Πόρτο, Νότιγχαμ Φόρεστ, Σέλτικ, Αμβούργο, Στεάουα, Μαρσέιγ, Ντόρτμουντ, Τσέλσι, Φέγενορντ, Άστον Βίλα, Αϊντχόφεν και Ερυθρός Αστέρας.

Η βασίλισσα και οι άλλες

Οι κατακτήσεις ανά ομάδα είναι αυτές που φυσικά τραβούν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Και είναι απόλυτα λογικό. Η Ρεάλ αποκαλείται βασίλισσα. Και όχι άδικα. Τι να πούμε; Ούτε λίγο, ούτε πολύ έχει κατακτήσει 13 φορές το βαρύτιμο τρόπαιο. Η απόδοση είναι πραγματικά ασύλληπτη. Δεν την χωράει ανθρώπινος νους. Τη δέχεσαι μόνο αν ξέρεις και το μέγεθος της Ρεάλ. Ακολουθεί η Μίλαν με 7 τρόπαια και πίσω της Λίβερπουλ με 6. Το περσινό ήταν αυτό που την έκανε να ξεχωρίσει από Μπάγερν και Μπάρτσα που έχουν από πέντε τρόπαια. Πίσω τους ο Άγιαξ με 4, ενώ η Ίντερ έχει 3. Τελευταίο ήταν αυτό με τον Μουρίνιο το 2010. Τα ίδια με την Ίντερ έχει και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τα δύο από αυτά με τον θρύλο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Στα δύο είναι οι Γιουβέντους, Πόρτο, Μπενφίκα και η Φόρεστ, όπως προαναφέρθηκε. Τέλος μία κατάκτηση έχει η Σέλτικ. Σημαντική κατάκτηση όμως, αφού ήταν η πρώτη για βρετανική ομάδα! Μαζί της με μία κατάκτηση και οι Αμβούργο, Στεάουα, Μαρσέιγ, Ντόρτμουντ, Τσέλσι, Φέγενορντ, Άστον Βίλα, Αϊντχόφεν και Έρυθρος Αστέρας.

Κατακτήσεις Ισπανία ελέω Ρεάλ

Όταν έχει μία ομάδα 13 τρόπαια, δύσκολα η χώρα της να μην είναι πρώτη στις κατακτήσεις. Έτσι λοιπόν η Ισπανία είναι πρώτη στις κατακτήσεις με 18, ακολουθεί η Αγγλία 13, ενώ την πρώτη τριάδα με διψήφιες κατακτήσεις μάλιστα κλείνει η Ιταλία με 12 τρόπαια.

Από εκεί και πέρα ακολουθεί η Γερμανία με 7 τρόπαια, ενώ 6 έχει η Ολλανδία. Στα 4 είναι η Πορτογαλία και Γαλλία, Ρουμανία, Σκωτία, Σερβία, κλείνουν τη χρυσή λίστα.

Χαμένοι τελικοί: Ιταλία και Ατλέτικο Μαδρίτης

Η Ιταλία είναι η χώρα με τους περισσότερους χαμένους τελικούς. Συνολικά οι ομάδες της έχουν βρεθεί σε τελικό 28 φορές, αλλά τις 16 τον έχασαν. Το νούμερο είναι πραγματικά μεγάλο.

Στις ομάδες όμως την παράσταση κλέβει η Ατλέτικο Μαδρίτης. Έχει βρεθεί τρεις φορές στον μεγάλο τελικό και τις τρεις όμως δεν μπόρεσε να σηκώσει το τρόπαιο. Οι δύο τελευταίες είναι με τον Ντιέγκο Σιμεόνε στον πάγκο της. Αυτό φυσικά έρχεται σε αντιδιαστολή με το μοναδικό ποσοστό της Ρεάλ που έχει τις 13 κατακτήσεις σε 16 τελικούς, δηλαδή το ποσοστό είναι στο 81%!

Οι μπουκ βλέπουν Σίτι και Αγγλία

Περιμένουμε με αγωνία να ξεκινήσουν τα νοκ άουτ παιχνίδια τον Φεβρουάριο. Οι μπουκ αυτή τη στιγμή βλέπουν πρώτο φαβορί τη Σίτι. Δεύτερο είναι η Λίβερπουλ, η κάτοχος του τροπαίου δηλαδή. Με άλλα λόγια βλέπουν και την Αγγλία ως επικρατέστερη χώρα, για να κερδίσει μία ομάδα της το τρόπαιο. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν στη φάση των «16» και η Τότεναμ με την Τσέλσι. Μάλιστα η πρώτη έχει μία πολύ βατή κλήρωση με τη Λειψία.

Από αυτές που μπορούν να χαλάσουν το αγγλικό πάρτι, επικρατέστερες και πάλι σύμφωνα με τις στοιχηματικές είναι οι Μπαρτσελόνα, Παρί Σεν Ζερμέν και Μπάγερν Μονάχου. Η Ρεάλ και η Ατλέτικο έρχονται πιο πίσω. Αυτά όμως θα τα δούμε στο χορτάρι. Εκεί κρίνονται οι πάντες και τα πάντα.